Gyproc-levyjen kierrätys

Gyproc kierrätys

Gyproc-levyjen kierrätys

Kipsi on materiaali, jota pystyy käyttämään uudelleen kerta toisensa jälkeen. Siksi me Gyprocilla panostamme kipsilevyjen kierrätykseen. Jokaisessa valmistamassamme Gyproc-levyssä osa raaka-aineesta on kierrätettyä kipsiä.

Miten mukaan?
 

Kiinnostuitko kipsin kierrättämisestä? Näin voit ryhtyä yhteistyökumppaniksemme:

 • Ota yhteyttä meihin:
  tuotantokoordinaattori Sami Lönnberg (sami.lonnberg@saint-gobain.com), puh.  040 561 2252

  Teemme kanssasi sopimuksen ja sovimme hinnoittelusta.
   

 • Tuo kuorma kierrätyskipsiä Kirkkonummen tehtaallemme. Kipsi voi olla purkukipsiä tai leikkuujätettä.

 • Kipsin pitää olla puhdasta, jotta kipsilevyjen laatu pysyy hyvänä. Kuormassa ei saa olla esim. muovia, puuta tai maalia. Testaamme sen myös asbestin varalta.

 • Jos kipsikuorma sopii kierrätykseen, käytämme sitä uusien kipsilevyjen raaka-aineena.
   

 • Lajittelu- ja kuljetusohjeet voit ladata pdf-tiedostona tästä

 

Mistä Gyproc-levyt syntyvät?

Gyproc-kipsilevyt valmistetaan kipsistä, kartongista ja vedestä sekä pienestä määrästä lisäaineita. Käyttämämme kipsi on puhdasta luonnonkipsiä ja leyvissä käytettävä kartonki valmistetaan kierrätyspaperista. Muita valmistuksessa käytettäviä raaka-aineita ovat muun muassa tärkkelys, vaahto sekä lasikuitu.

Uusia Gyproc-levyjä valmistettaessa seokseen lisätään noin viidennes kierrätyskipsiä. Puhtaan kierrätyskipsijakeen lisääminen ei heikennä valmistettavan levyn ominaisuuksia, mutta kierrätyskipsin käyttäminen valmistuksen yhteydessä säästää luonnonvaroja ja edistää kokonaishallintaa tuotteen elinkaariajattelussa.

Uusien levyjen valmistukseen käytettävän kierrätyskipsin keräämiseksi teemme tiivistä yhteistyötä asiakkaidemme ja kumppaneidemme kanssa.

Miksi kipsin kierrätys kannattaa?

 • Yhteistyökumppaneillemme puhtaan kipsilevyjakeen palauttaminen tehtaallemme Kirkkonummelle on helppo tapa järjestää kipsin kierrätys ja säästää jätekustannuksissa. 

 • Gyproc-kierrätys on osa koko rakennusalan yritysten ympäristönhallintaa.

 • Meille kierrätys mahdollistaa resurssitehokkaamman ja luonnonvaroja säästävän rakennusmateriaalien tuotannon. Kipsilevyjä kierrättämällä edistämme kiertotaloutta ja hidastamme ilmastonmuutosta.

 

Näin järjestämme kierrätyksen talotehtailta ja työmailta

 

Talotehtaat toimittavat Gyprocille myös kuorma-auton vaihtolavoille kerättyä kipsiä. Tehokkain ja ympäristöystävällisin tapa toimittaa kierrätyskipsiä meille on kuormalavalle tiiviisti pakattu nippu, joka voidaan toimittaa tuotteidemme toimituksen yhteydessä paluukuormana.

Yhteistyökumppanimme Lassila & Tikanojan kanssa olemme järjestäneet puhtaan kierrätyskipsijakeen työmaakeräyksen. Myös pienrakentajat voivat halutessaan tuoda puhdasta kipsijaetta Kirkkonummen tehtaallemme kierrätettäväksi.

 

Kipsilevyt voidaan kierrättää ja käyttää uusien kipsilevyjen valmistukseen seuraavin edellytyksin:

 

 • Materiaali on puhdasta kierrätykseen soveltuvaa kipsilevyä.
 • Palautettavan kipsijakeen mukana ei saa toimittaa muita jätteiksi luokiteltavia rakennusmateriaaleja tai epäpuhtauksia, kuten asbestia, klorideja, muovia tai alumiinia, eristysmateriaaleja, betonia, puuta, ruuveja, nauloja, maa-aineksia, paperia tai kartonkia (levyssä oleva kartonki sallittua).
 • Kierrätyskipsin varastointi on suoritettu siten, ettei kipsijae ole päässyt kastumaan esimerkiksi varastopaikalla olevassa rapakossa tai sulamisvedessä. Sadevesi tai lumi ei ole haitallista.