Kipsilevyn elinkaari ja ympäristö

Kipsilevyn raaka-aineet

Gyproc-kipsilevyt on valmistettu kierrätettävästä luonnonmateriaalista kipsistä, kartongista ja vedestä sekä pienestä määrästä lisäaineita. Kipsi saadaan louhimalla kipsikivestä ja käyttämämme kartonki valmistetaan kierrätyspaperista. Muita valmistuksessa käytettäviä raaka-aineita ovat muun muassa tärkkelys, vaahto sekä lasikuitu.

Uusia Gyproc-levyjä valmistettaessa voidaan seokseen lisätä myös kierrätyskipsiä. Puhtaan kierrätyskipsijakeen lisääminen ei heikennä valmistettavan levyn ominaisuuksia, mutta kierrätyskipsin käyttäminen valmistuksen yhteydessä säästää luonnonvaroja.

Gyproc-levyt valmistetaan Kirkkonummella

Monen Gyproc-levyn tuotanto tapahtuu paikallisesti Kirkkonummen tehtaallamme. Kipsilevyn valmistus on ympäristöystävällinen prosessi.

 

Kuljetus

Paikallinen tuotanto mahdollistaa lyhyet kuljetusmatkat Suomen sisällä tehtaalta työmaille.  Rekat pakataan optimoidusti niin, että rekat eivät lähde tehtaalta vajaalastattuina.  Toisinaan samaan kuormaan voidaan lastata myös ISOVERin villoja, jolloin logistiikka tehostuu entisestään. Myös raaka-aineiden kuljetus on optimoitu: esimerkiksi raakakipsin kuljetus meriteitse säästää ympäristöä verrattuna rekkakuljetuksiin. 

 

Asennusvaihe

Kipsilevyn käyttö perinteisten rakennusmateriaalien sijaan tuottaa vähemmän jätettä ja tarjoaa säästöä kuljetuksissa, nostoissa ja materiaalitarpeissa. Tuotteen keveyden myötä asentajan työ helpottuu ja on vähemmän raskasta.

Levyillä on pitkä käyttöikä ja niitä voidaan korjata

Gyproc-kipsilevyt kestävät hyvin rakennukseen kohdistuvaa kuormitusta ja ne on helppo korjata. Koko rakennuksen elinkaaren ajan, ne tarjoavat mukavuutta asujalle ja muille rakennuksen käyttäjille.

 

Kipsilevyt ovat täysin kierrätettäviä

Puhtaan kierrätyskipsijakeen keräystoiminta on kehittynyt vuosien saatossa hyvien yhteistyökumppaneiden avulla sekä tiiviillä yhteistyöllä talotehtaiden ja asiakkaiden kanssa. Käytämme kerättyä kierrätyskipsiä uusien levyjen raaka-aineena. Puhtaan kierrätyskipsijakeen lisääminen kipsiseokseen ei heikennä valmistettavan levyn ominaisuuksia, mutta se säästää luonnonvaroja sekä edistää kokonaishallintaa tuotteen elinkaariajattelussa.

 Puhtaan kipsilevyjakeen palauttaminen tehtaallemme Kirkkonummelle on osa rakennusalan yritysten ympäristönhallintaa ja auttaa säästämään jätekustannuksissa. 

 

Lue lisää kipsilevyjen kierrätyksestä