Kipsilevyyn ripustaminen

Ripustaminen kipsilevyseinään on helppoa, kun käyttää oikeita välineitä ja seuraa tältä sivulta löytyviä ohjeita!

Gyproc-seinään on helppo kiinnittää kaikkia asumiseen ja sisustamiseen kuuluvia esineitä. Kiinnittämiseen löytyy laaja kiinnikevalikoima. Esineiden kiinnittämisessä seinä- ja kattopintoihin tulee käyttää kulloinkin  tarkoitukseen parhaiten soveltuvaa kiinnitystapaa ja kiinnitintyyppiä sekä huolehtia siitä, että kiinnike on oikein asennettu ja asettuu paikalleen oikein.  Kiinnikkeitä saa kaikista hyvinvarustetuista rautakaupoista. Tarkat kokoamis- ja kiinnitysohjeet löytyy kiinnikkeiden myymäläpakkauksista.

Kiinniketyypit ripustamiseen

Kiinnittämiseen löytyy laaja kiinnikevalikoima. Esineiden kiinnittämisessä seinä- ja kattopintoihin tulee käyttää kulloinkin  tarkoitukseen parhaiten soveltuvaa kiinnitystapaa ja kiinnitintyyppiä sekä huolehtia siitä, että kiinnike on oikein asennettu ja asettuu paikalleen oikein. 
 

 

Kiinnitä huomiota näihin asioihin kiinnitystapaa valitessa:

  • Paljonko ripustettava esine painaa?

  • Millainen seinärakenne ripustuskohdassa on? 

  • Millaisen rasituksen kohteeksi esine joutuu?

 

Valmiin seinäpinnan päälle asennettavia seinäkiskoja tai kehikoita voidaan myös käyttää. Erittäin painavien esineiden ripustuskuormat tulee tarkistaa eri kuormitusyhdistelmien (puristus, veto, leikkaus, momentti) lisäksi niiden mahdollisen dynaamisen osuuden vaikutus. Näissä tilanteissa tulee erityisesti huolehtia siitä, ettei seinärungon riittävän lujuuden ja jäykkyyden lisäksi minkään kiinnityspisteen kuormituskapasiteetti ylity.

Kipsilevyihin voidaan myös kiinnittää liimaamalla.


Yksinkertainen levytys riittää useimmille kuormituksille, mutta kaksinkertaisella levytyksellä saadaan vieläkin jäykempi ja kestävämpi alusta. Gyproc Erikoiskova antaa kovuudellaan ja lujuudellaan vieläkin jäykemmän ja kestävämmän alustan kiinnityksille. Märkätiloihin suosittelemme Gyproc GRI 13 Kylppäri -levyä, koska niissä on erityisen tärkeää, että kiinnitys istuu varmasti eikä synny vuotokohtia, joista kosteus pääsisi vedeneristeen taakse. Valikoimastamme löytyy myös Gyproc Habito -levy, johon voi ripustaa jopa 40 kg painavia esineitä vain yhden puuruuvin varaan!

Erittäin painaville esineille tai pistekuormille seinät ja katot rakennetaan riittävän lujaksi. Esim. reunaprofiilit ja ylä- ja alaohjausprofiilit kiinnitetään tiheämmin rakennuksen runkoon, rankarunkoa vahvistetaan paksummilla ohutlevyprofiileilla (Gyproc Duronomic) tai pienennetään rankaväliä tai kipsilevyjen ruuvivälejä.

 

Kuormituksen arviointi ja painovihjeitä
 

Taulut, kattovalaisimet ja seinäkellot painavat yleensä alle 5 kg. Ryijyt painavat yleensä 5 kg/m2 ja peilit 10 kg/m2. Vaatenaulakot vaatteineen noin 40 kg/jm ( juoksumetri). Kylpyhuonekaapit noin 20 kg/m2. Kirjahyllyt noin 20–60 kg/jm.

Lapsiperheissä ei riitä, että tietää mitä kiinnitettävä esine painaa. Monet seinälle kiinnitettävät esineet voivat joutua tavallista rajumman kuormituksen alaiseksi. Tällaisia kohteita ovat mm. kirja- ja hattuhyllyt, joissa lapset saattavat roikkua tai kiipeillä. Pyykinkuivaustelineen paino on myös arvioitava tapauskohtaisesti. Vettä valuva pyykki on erittäin raskasta, joten parin metrin telineeseen saattaa tulla kymmenien kilojen paino. Käytä siis talonpoikaisjärkeä apunasi.

Runkorakenteen käyttö tukena ripustamisessa

Kun ripustat raskaita esineitä, käytä talon runkotolppia, kattotuoleja tai teräsrankarakenteita tukena. Jos rakennat uuden talon, tiedät mistä ne löydät, mutta jos et ole ollut taloasi tai asuntoasi rakentamassa, löydät tukikohdat koputtelemalla ja etsimällä levypinnasta saumakohdan.  Seinien runkotolpat ovat yleensä k 600 mm jaolla.

Jos levypinnan alla on kiviseinä, levyt on kiinnitetty alusrimoihin. Naulat ja ruuvit kiinnittyvät hyvin alusrimaan. Raskaat esineet on propattava kiviseinään. Jos levypinnan alla on teräsrankarakenne, kiinnitä ankkuriruuvit terästolppaan.

Raskaat ja lujaa tukea vaativat esineet, kuten pesualtaat, pyykinkuivaustelineet, kaiteet, raskaat lämpöpatterit ja raskaat valaisimet asennetaan runkoon lisätukien varaan. Jos mahdollista, huomioi ne ennen levyjen asennusta. Monet kalusteiden valmistajat toimittavat myös suoraan valmiin pinnan päälle kiinnitettäviä asennuslistoja.

Gyproc Habito - ripusta mihin haluat, ilman proppuja tai kiinnikkeitä!

Aivan uudenlainen Gyproc Habito rakennuslevy on nyt täällä! Uutuus tarjoaa erittäin kestävää seinäpintaa ja ripustamisen vapautta kestäen jopa 40 kilon ripustuskuorman yhden tavallisen puuruuvin varassa — unohtamatta kuitenkaan kipsilevyn etuja ääneneristyksessä, paloturvallisuudessa ja jäykistyskapasiteetissa.
 

Lue lisää Habito-levystä!


 

Gyproc Habito kestävyyslujuus