Gyproc loi perustan uudelle tavalle rakentaa
Gyproc ryhtyi mullistamaan rakentamista 50 vuotta sitten, mutta vallankumous ei tapahtunut hetkessä. Edelläkävijältä otti aikansa vakuuttaa rakentajat korkealaatuisen kipsilevyn ja kevytrakentamisen mahdollisuuksista.
Mistä Gyprocin tarina oikeastaan sai alkunsa? Vuodesta 1894, kun yhdysvaltalainen Augustine Sackett patentoi kipsikartonkilevyn? Siitä kun Myllykosken Paperitehdas Oy sotien jälkeen toi Amerikasta Suomeen ensimmäisen valmistuslinjan? Vai vuodesta 1970, kun linja päätyi Partekin ja Gyproc AB:n perustaman Gyproc Oy:n omistukseen?
Virallinen Gyproc-historia alkoi vuonna 1972, kun Kirkkonummen tehdas valmistui ja pullautti vielä ennen joulua ensimmäisen kipsilevynsä. Presidentti Kekkonen vihki toukokuussa 1973 tehtaan, jonka tuotantokapasiteetti oli 80 000 tonnia eli kahdeksan miljoonaa neliömetriä vuodessa. (Vertailun vuoksi: nykyään yllämme tarvittaessa jopa 32 miljoonan neliömetrin tuotantoon.)
Modernin kevytrakentamisen synty
Gyproc onnistui ensimmäisenä kehittämään tasalaatuisen kipsilevyn, jossa käytettiin tarkoitukseen sopivaa erityiskartonkia. Laadukkaista tuotteista huolimatta yrityksen ensimmäinen vuosikymmen ei kuitenkaan ollut pelkkää voittokulkua, sillä aiempien kipsilevyjen huono maine osoittautui vaikeaksi karistaa.
Läpimurtoa hidasti myös se, että koko Suomi piti ensin opettaa rakentamaan uudella tavalla. Gyprocin piti luoda nykyaikainen kevytrakentamisen konsepti yhdessä rakentajien kanssa ennen kuin se pystyi vakuuttamaan markkinat ja vakiinnuttamaan asemansa.
Vaikeuksien kautta työvoittoon
Yrityksen alkuvuodet olivat sekä tuotannon että markkinoinnin suhteen jopa niin vaikeat, että keväällä 1975 toiminta siirrettiin Paraisten Kalkin rakennustarvikeryhmän vastuulle ja Gyproc Oy jäi kiinteistöyhtiöksi. Pitkäjänteinen työ palkittiin kuitenkin viisi vuotta myöhemmin, kun Gyproc Oy herätettiin henkiin itsenäisenä toimintayksikkönä.
Miksi Gyproc lopulta valloitti markkinat? Rakentajat huomasivat, että kipsilevy mahdollistaa kevyemmän ja kustannustehokkaamman rakentamisen. Enää ei myöskään tarvinnut odotella betonin kuivumista. Rakenteiden ohuus puolestaan lisäsi lattiapinta-alaa. Pian kevytrakentamisen mahdollisuudet lavenivat entisestään, kun Gyproc kehitti uudenlaisia levyjä erilaisiin käyttötarpeisiin.
Seuraava osa: Gyprocin ja kevytrakentamisen läpimurto 80-luvulla