Yhteys
 
Yhteystiedot
Saint-Gobain Finland Oy / Gyproc

Päävalikko

Olet täällä

Gyproc Lattialevyn asennus

Gyproc GL 15 Lapikas -lattiakipsilevy on kipsilevyistä ainoa, joka lujuus- ja jäykkyys-ominaisuuksiltaan täyttää sen laatutason, mitä lattian pintarakenteen kuormituskestävyydeltä edellytetään asuntorakentamisessa ja siihen verrattavissa olevassa muussa rakentamisessa. Koska Gyproc-lattia muodostaa sileän ja elämättömän alustan, se soveltuu useimpien pinnoitteiden alustaksi, esim. lautaparketti, muovimatto, kokolattiamatto, keraamiset laatat ja kivilaatat. Parkettiliimausta emme suosittele lattiarakenteemme päälle. Gyproc-lattia ei elä kosteuden tai lämpötilojen muutosten vaikutuksesta. Pinnoitteet pysyvät ehjinä ja ryhdissään.

Ennen ohuen muovimaton, korkkilaatan tai muiden tasaista kiinnitysalustaa vaativien ohuiden pinnoitteiden asennusta ylempi levykerros tasoitetaan lattiatasoitteella osittain tai kokonaan. Tasoituksen laajuus määräytyy tapauskohtaisesti asennetun levypinnan tasaisuuden mukaisesti. Ennen keraamisten laattojen tai kivilaattojen kiinnitystä suositellaan levypinnan primer-käsittelyä kosteussululla tai vastaavalla.

Alusrakenteiden ja eristyksen asennus

Gyproc-lattia voidaan rakentaa puukannattajien, teräskannattajien tai vanhan lattian päälle. Vanhan lattian korjauksessa tulee varmistaa, ettei rakenteeseen tule kahta höyrynsulkua. Käytännössä tämä merkitsee vanhan muovimaton poistoa.

Rakennesuunnittelija määrittelee pääkannattajien koon. Jakomitta on enintään k 600. Pääkannattajien päälle asennetaan harvalaudoitus, jossa lautojen väli keskeltä keskelle mitattuna on enintään 300 mm. Laudoitus kiinnitetään kantavaan rakenteeseen nauloilla tai ruuveilla. Lautojen jatkokset tehdään aina kannattimien päällä. Runkotilaan asennetaan ääneneristeeksi pehmeää eristettä, joka täyttää vähintään 50 % runkotilasta.

Lapikas-kipsilevykerrosten asennus

Gyproc-lattiakipsilevyissä on suorat reunat. Levyt kiinnitetään kerroksittain ruuveilla harvalautoihin. Asenna samanaikaisesti harvalautojen kanssa niiden suhteen poikittain oleviin, reunimmaisiin kannattajiin tukirima. Sen tarkoitus on tukea levyrakennetta suurimmissa pistekuormitustilanteissa (kaapit, kirjahyllyt yms.)

Levykerrokset asennetaan limittäin niin, että eri kerroksien levysaumat eivät osu samalle kohdalle. Limitys lisää rakenteen jäykkyyttä ja kuormituksen kestoa.

Alimmainen levykerros asennetaan poikittain harvalaudoitukseen nähden. Levyn jatkos tehdään aina laudan kohdalla. Limitä levysaumat pituussuunnassa vähintään 300 mm. Myös päällimmäinen levykerros asennetaan poikittain harvalaudoitukseen nähden ja limitetään alempaan levykerrokseen nähden kumpaankin suuntaan vähintään 300 mm.

HUOM! Älä koskaan asenna neljää levyn kulmaa samaan pisteeseen. Levyjen limitys eliminoi tämän asennusvirheen.

Levyjen kiinnitys liimaamalla ja ruuveilla

Levyjen kiinnittämiseen toisiinsa käytetään laasteja tai liimoja, jotka tarttuvat levyn kartonkipintaan. Suositeltavia kiinnitysaineita ovat esim. saneerauslaattalaastit, parkettiliimat ja rakennusliimat. Laastia tai liimaa levitetään koko levypinnan yli.

Menekki:

  • Laastia n. 0,7–1,0 kg/lattia m2 (kuivajauhetta)
  • Liimaa n. 0,3–0,6 kg/lattia m2

Liimaamisen lisäksi käytetään ruuveja, joilla levyt kiinnitetään harvalaudoitukseen. Alimmainen levykerros kiinnitetään ruuveilla niin, että se on joka kohdasta kiinni harvalaudassa. Vähintään 4 kiinnikkeellä/levy. Päällimmäinen levykerros kiinnitetään limittäen väh. 45 mm pituisilla ruuveilla (Gyproc QGG 47) vähintään noin # 600 mm:n ruutuun. Ruuvin paksuuden on oltava vähintään 4,2 mm.

Epätasainen alusta edellyttää kunnollisen laasti/liimatartunnan vuoksi tiheämpää ruuvausta.  Ruuvien tehtävä on osana rakenteen lujuutta estää levyjen reunojen hammastelu ja keskiosan nousu laastin tai liiman kuivumisen aikana.

HUOM! Noudata laastin tai liiman valmistajien antamia ohjeita asennuslämpötilasta ja kuivumisajoista.