Eläketalo Espoossa
VALMISTUMISVUOSI:
2018
SIJAINTI:
Espoo
Eläkkeellä ehtii etsiä unelmataloon parhaat ratkaisut
Timo ja Christina Luotosta voi hyvällä syyllä kutsua naapurustonsa kanta-asukkaiksi. Kun heidän ensimmäinen kotinsa valmistui Espooseen 30 vuotta sitten, oli naapurustossa vielä paljon rintamamiestaloja. Sittemmin on isoille tonteille rakennettu edustava valikoima eri vuosikymmenten mallitaloja. Moni omakotitaloasuja muuttaa eläkkeelle jäätyään kerrostaloon, mutta Luotoset halusivat aivan muuta. Vanhan kodin viereen nousee kompakti kivitalo, johon on etsitty ja löydetty uudenlaisia ja toimivia materiaaliratkaisuja. Rakennus on suunniteltu kahdelle aikuiselle, mutta tilojen muuntojoustavuus on otettu huomioon.
Suunnittelu onnistuu myös ei-ammattilaiselta
Luotoset kävivät aluksi messuilla hakemassa ideoita ja tutkivat paljon eri vaihtoehtoja. He rohkaisevat muitakin rakentajia pitämään kiinni omista toiveistaan ja unelmistaan.
- Päädyimme suunnittelemaan kodin itse, koska meille täydellistä valmispakettia ei löytynyt. Arkkitehti viimeisteli ja piirsi puhtaaksi suunnitelmamme. Ammattilaista tarvittiin, koska muun muassa esteettömyyteen liittyvät rakennusmääräykset oli otettava tarkasti huomioon, Timo Luotonen kertoo.
Rakennusprojektin ennakkoaikataulutus on tärkeää, mutta yllätyksiin ja eri syistä johtuviin viiveisiin on hyvä varautua. Niitä tulee Timo Luotosen mukaan väistämättä.
- Päätös rakentamisesta oli loppujen lopuksi helppo tehdä. Mutta kaikki ei meilläkään ole mennyt ihan kuin Strömsössä, hän toteaa.
Timo Luotonen kertoo oppineensa projektin aikana paljon talonrakennuksesta. Aikaansaava mies muun muassa vuokrasi minikaivinkoneen ja opetteli sen käytön, koska sesonkiaikana ei ollut muuta vaihtoehtoa saatavilla.
Harrastukset asettavat vaatimuksia materiaaleille
Yksi Luotosten päätavoitteista on ollut valita taloon materiaaleja, jotka säästävät aikaa ja mahdollistavat tilojen monipuolisen myöhemmänkin käytön.
- Meillä on paljon kirjoja ja taidetta. On tärkeää, että voimme esimerkiksi ripustaa tauluja ja hyllyjä juuri sinne, minne haluamme. Tämä otettiin huomioon, kun valitsimme materiaaleja seinäpintoihin.
Ratkaisu voi löytyä läheltä
Luotosten tapauksessa oikea materiaali sisäseiniin löytyi suosituksen kautta.
- Päädyimme Gyprocin Habitoon saatuamme vinkin rakennusmieheltä. Tämä kertoi, että Gyprocilla on ”ha-alkuinen” uusi levy, joka sopisi hyvin meidän tarpeisiimme. Tarkempaa nimeä ei hänkään muistanut, mutta löytyihän se Googlen avulla, kun osasin etsiä, Timo Luotonen kertoo.
Habito-levyä on käytetty molemmissa kerroksissa. Yläkerrassa Habitoa on kolmeen metriin asti lattiasta. Se toimii erityisen hyvin avokeittiön seinässä, johon kiinnitetään kaapit. Levy tarjoaa tavanomaista kipsilevyä merkittävästi paremman ripustuslujuuden ja iskunkestävyyden. Valittu ratkaisu on järkevä myös paloturvallisuuden kannalta. Korkean olohuoneen seinien yläosaan on valittu erikoiskovaa Gyproc-levyä.
- Habito-levyä löytyy meillä myös alakerrasta, missä ovat askartelutila ja pieni varastotila, jonne täytyy ripustaa kaikenlaista. Habiton pinta kestää kovaakin kulutusta, mitä erityisesti näissä tiloissa tarvitaan. Lisäksi levy on niin siistin näköistä, että ajattelin jättää sen teknisissä tiloissa näkyviin. Pinta toimii hyvin ilman maalaustakin, sanoo Luotonen.
Kun yläkerran avokeittiön kaappeja asennetaan helmikuussa, muuta tilaa täyttävät vielä rakennustelineet ja -välineet. Rakentaminen etenee kuitenkin päivittäin. Asukkaiden on tarkoitus päästä muuttamaan vielä kevään 2019 aikana.
Talo Luotosen rakentamisen vaiheita ja kohteen edistymistä voi seurata blogista: https://www.etlehti.fi/blogit/elaketaloespooseen
