Gyproc Klima

Gyproc Klima

Markkinoiden vähähiilisimmät rakennuslevyt auttavat saavuttamaan kestävän rakentamisen tavoitteet

 

Gyproc on tehnyt kevytrakentamisesta entistäkin kestävämpää tuomalla vuoden 2024 alussa markkinoille kaikkien aikojen vähähiilisimmät rakennuslevyt. Gyproc Klima -levyt sekä vähähiiliset rangat ja eristeet tarjoavat rakentajille ennennäkemättömiä ratkaisuja kestävyystavoitteiden saavuttamiseen

Gyproc GN 13 Normaali Klima ja Gyproc GR 13 ERIKOISKOVA Klima valmistetaan Norjan Fredrikstadissa täysin sähköistetyssä tehtaassa, joka on ensimmäinen laatuaan maailmassa.

Uusiutuvan sähköenergian käyttö pienentää levyjen valmistuksen hiilijalanjälkeä jopa noin 70 prosenttia (A1–A3) verrattuna aiempiin, maakaasuenergiaa käyttävässä tehtaassa valmistettuihin levyihin. Levyjen käyttöominaisuudet ovat yhtä laadukkaat kuin ennenkin – ainoa ero on tuotannon energialähteessä.

Gyprocin ratkaisut perustuvat huolellisesti suunniteltuihin ja testattuihin järjestelmiin, joihin kuuluvat levyjen lisäksi kaikki muut tarvittavat komponentit. Gyproc Klima -levyjä täydentävät vähähiiliset Gyproc XR -ääneneristysrangat sekä keväällä 2024 myös vähähiilinen Isover CarbonLow -eriste.

Rakentamisen kestävyysvaatimukset tiukentuvat jatkuvasti
 

Muuttuvat säännökset ja odotukset kirittävät rakennusalaa hakemaan aina vain kestävämpiä ratkaisuja.

Uusi rakentamislaki, jonka odotetaan astuvan voimaan vuoden 2025 alussa, tekee ilmastonmuutoksen torjunnasta ja kiertotalouden tukemisesta olennaisia tavoitteita. Vaatimuksia tiukennetaan asetuksilla ilmastoselvityksestä, materiaaliselosteesta ja hiilijalanjäljen raja-arvoista.

Arvostetut BREEAM- ja LEED-sertifikaatit vaativat rakennuksilta pitkälle vietyä ympäristötehokkuutta. EU-taksonomia, Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaan kuuluva luokittelujärjestelmä, puolestaan ohjaa rahoitusta rakennuskohteisiin, jotka täyttävät EU:n ilmasto- ja ympäristötavoitteet.

Myös mielipideilmasto luotsaa rakentamista entistä vastuullisempaan suuntaan. Sijoittajat, käyttäjät ja asukkaat odottavat nykyään rakentajilta kestäviä ratkaisuja.

Tavoitteena hiilineutraalius 2050 mennessä – ja Suomessa jo aiemmin

 

Noin 25 miljoonan euron investointi Fredrikstadin tehtaan uudistamiseen on pilottihanke laajemmalle vähähiilisten rakennuslevyjen tuotannolle sekä osa Gyprocin emokonsernin Saint-Gobainin vastuullisuustiekarttaa, jonka tavoite on hiilineutraalius vuoteen 2050 mennessä.

Saint-Gobain sai vuonna 2022 maailman ensimmäisenä rakennusmateriaalien valmistajana Science Based Targets -aloitteelta vahvistuksen, että sen päästövähennystavoitteet perustuvat tieteeseen ja ovat linjassa Pariisin ilmastosopimuksen kanssa.

Suomessa Saint-Gobain Finland ja Gyproc ovat asettaneet erityisen kunnianhimoiset tavoitteet, sillä tähtäimessämme on hiilineutraalius jo vuoteen 2035 mennessä kansallisen ilmasto- ja energiastrategian mukaisesti. Haluamme näyttää suuntaa alan vastuullisimpana toimijana sekä auttaa myös asiakkaitamme ja sidosryhmiämme saavuttamaan omat ilmastotavoitteensa.

Gyproc Klima

Klima tarjoaa täysin uuden keinon pienentää hiilijalanjälkeä

 

Rakennuslevyjemme hiilijalanjälki on jo huomattavan pieni moniin muihin materiaaleihin verrattuna. Niiden pitkäikäisyys, muunneltavuus ja korkea kierrätysaste ovat nekin linjassa tulevan rakentamislain tavoitteiden kanssa.

Uutuustuotteet vievät nyt kevytrakentamisen kestävyyttä vielä pykälän pidemmälle. Rakentamisessa vähähiilisten väliseinärakenteiden — Klima-levyjen, Gyproc XR -ääneneristysrankojen ja Isover CarbonLow -eristeiden — käyttö pienentää kokonaishiilijalanjälkeä jopa 38 prosenttia väliseinätyypistä ja muista materiaaleista riippuen. Tähän laskelmaan* on sisällytetty kuljetus Norjasta.

Rakennuksen hiilijalanjäljen minimointiin ei ole yhtä taianomaista konstia. Se on moniulotteinen yhtälö, jonka ratkaisemiseen tarvitaan tarkasti punnittuja valintoja kautta linjan. Gyproc Klima -levyt tuovat yhtälöön täysin uuden keinon saavuttaa kestävyystavoitteet.

Lisäksi vähähiiliset väliseinäratkaisumme laventavat valinnanvapautta rakentamisessa. Esimerkiksi kestävyyteen tähtäävässä puurakentamisessa vähähiilisyysetu avaa mahdollisuuksia tarvittaessa käyttää materiaaleja entistä monipuolisemmin.

*Päästöarvot on laskettu 50 vuoden elinkaarella Level(s) life-cycle carbon (EN15804 +A1/+A2) -menetelmän mukaisesti OneClickLCA-sovelluksella.