Paloturvallisuus rakennuksissa
Pien-, pari- ja rivitalojen paloturvallisuus
Rakenteellinen paloturvallisuus vaikuttaa rakennuksen turvallisuuteen sen koko käyttöiän ajan. Rakenteellisen paloturvallisuus on huomioitava uudis- ja korjausrakentamisessa jo suunnitteluvaiheessa. Paloteknisellä suunnittelulla tai paloturvallisuussuunnittelulla tarkoitetaan rakennusten rakenteellisen paloturvallisuuden suunnittelua. Palotekninen suunnittelu voidaan jakaa karkeasti kahteen osaan: toiminnalliseen suunnitteluun ja ns. taulukkomitoitukseen. Kaikki palotekninen suunnittelu perustuu kuitenkin Suomen Rakentamismääräyskokoelman E-sarjan mukaisten olennaisten vaatimusten täyttämiseen.
Lisää tietoa pientalojen palomääräyksistä esimerkkeineen löytyy mm. Oulun rakennusvalvonnan sivuilta Palokortista, johon on koottu Oulun rakennusvalvonnan, pientalotehtaiden sekä Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen yhteisiä tulkintoja pientalon palomääräyksistä, mm. poistumisteitä ja paloteknisiä suojauksia koskien.
Lisäksi pääkaupunkiseudun rakennusvalvonnat ovat yhtenäistäneet tulkintojaan Suomen rakentamismääräyksistä ja koonneet ohjeita internetsivustolleen.
Gyproc ja palonkestävyys
Kipsilevyrakentein voidaan saavuttaa lähes kaikki palovaatimukset. Kipsikartonkilevy pystyy estämään paloa tunkeutumasta rakenteen läpi ja estämään levyn takana olevien aineiden voimakkaan kuumenemisen.
Rakenteen palonkestävyyttä voidaan kasvattaa kipsilevyillä. Palonkestävyyteen vaikuttaa se, kuinka monta levyä rakenteessa on käytetty ja kummalle puolelle seinää levyt on asennettu. Lopullinen paloluokka määräytyy sen mukaan, miten kyseinen rakenne käyttäytyy polttokokeessa ja mitä täydennyksiä siihen on tehty. Lisäksi rakenteen on oltava sellainen, ettei palo voi päästä leviämään rakenteen yli, ali tai sivulta. Rakenteeseen välittömästi liittyvät muut rakenteet on myös tarkistettava ja täydennettävä tarvittaessa.
Gyproc-rakenteiden palohyväksynnät
Kipsilevyrakenteisiin kohdistuu erityyppisiä Suomen Rakentamismääräyskokoelman mukaisia vaatimuksia, joiden osalta erillisten tuotteiden ja koko rakenteen toiminnallisuus tulee olla varmennettu.
CE-merkissä ilmoitetaan joitain tuotteen ominaisuuksia. CE-merkki kuitenkin vain todentaa sen, että tuote täyttää kyseisen tuotestandardin minimivaatimukset vain esitettyjen tuoteominaisuuksien osalta. CE-merkkiin liittyvässä laadunvalvonnassa seurataan vain näitä tuotteen CE-merkinnän mukaisia ominaisuuksia. Esimerkiksi palonkestävyyden osalta rakenteiden ominaisuudet tulee varmentaa erikseen, koska palonkestävyys on rakenteen ominaisuus, eikä yksittäisen tuotteen (kipsilevystandardi EN-520: "Resistance to fire is a charasteristic dependent on an assembled system and not of the product in isolation").
Kipsilevystandardi tai kipsilevyn CE-merkki ei siten kuvaa tuotteen soveltuvuutta paloluokiteltuihin rakenteisiin (EI/REI -luokat). Kipsilevyrakenteiden ominaisuudet voidaan suurelta osin määrittää vain eri standardien mukaisin testein. Erilaisten ominaisuuksien toteutumista seurataan myös jatkuvalla laadunvalvonnalla.
- Paloturvalliset väliseinärakenteet
- Paloturvalliset ulkoseinärakenteet
- Paloturvalliset väli- ja yläpohjarakenteet
- Paloturvalliset kantavat teräsrakenteet
Lisää tietoa paloturvallisuuteen liittyen:
- Mitä tulipalossa oikein tapahtuu: mitkä ovat palon edellytykset ja miten palo leviää?
- Paloturvallisuuteen liittyvää käsitteistöä
- Paloluokitusjärjestelmät: rakennusosien ja rakennusmateriaalien paloluokitus
- Paloturvallisuuteen liittyvät testimenetelmät ja standardit