Yhteys
 
Yhteystiedot
Saint-Gobain Finland Oy / Gyproc

Päävalikko

Olet täällä

Tukirakenteet ja ripustukset

Gyproc-seinään on helppo kiinnittää kaikkia asumiseen ja sisustamiseen kuuluvia esineitä. 

Tukirakenteet ja ripustukset

Gyproc-seinään on helppo kiinnittää kaikkia asumiseen ja sisustamiseen kuuluvia esineitä. On tärkeää, että joka tilanteeseen valitaan oikeanlainen kiinnike. Kiinnikkeitä saa kaikista hyvinvarustetuista rautakaupoista. Tarkat kokoamis- ja kiinnitysohjeet löytyy kiinnikkeiden myymäläpakkauksista. Valikoimastamme löytyy myös Gyproc Habito(R) -levy, johon voi ripustaa jopa 40 kg painavia esineitä vain yhden puuruuvin varaan!

Esineiden kiinnittämisessä seinä- ja kattopintoihin tulee käyttää kulloinkin  tarkoitukseen parhaiten soveltuvaa kiinnitystapaa ja kiinnitintyyppiä sekä huolehtia siitä, että kiinnike on oikein asennettu ja asettuu paikalleen oikein. 

Seuraavat kolme perusasiaa vaikuttavat kiinnitystapaan:

  1. Paljonko ripustettava esine painaa?
  2. Millainen seinärakenne ripustuskohdassa on? 
  3. Millaisen rasituksen kohteeksi esine joutuu?

 

Yksinkertainen levytys riittää useimmille kuormituksille, mutta kaksinkertaisella levytykselläs aadaan vieläkin jäykempi ja kestävämpi alusta. Gyproc Erikoiskova antaa kovuudellaan ja lujuudellaan vieläkin jäykemmän ja kestävämmän alustan kiinnityksille. Märkätiloihin suosittelemme Gyproc GRI 13 Kylppäri -levyä, koska niissä on erityisen tärkeää, että kiinnitys istuu varmasti eikä synny vuotokohtia, joista kosteus pääsisi vedeneristeen taakse.

Erittäin painaville esineille tai pistekuormille seinät ja katot rakennetaan riittävän lujaksi. Esim. reunaprofiilit ja ylä- ja alaohjausprofiilit kiinnitetään tiheämmin rakennuksen runkoon, rankarunkoa vahvistetaan paksummilla ohutlevyprofiileilla (Gyproc Duronomic) tai pienennetään rankaväliä tai kipsilevyjen ruuvivälejä.

Seinäkonsoleita käytettäessä voi olla tarpeen tehdä lisäreikiä konsoleihin, jotta kipsilevyihin saadaan riittävä määrä kiinnityspisteitä.

Valmiin seinäpinnan päälle asennettavia seinäkiskoja tai kehikoita voidaan myös käyttää. Erittäin painavien esineiden ripustuskuormat tulee tarkistaa eri kuormitusyhdistelmien (puristus, veto, leikkaus, momentti) lisäksi niiden mahdollisen dynaamisen osuuden vaikutus. Näissä tilanteissa tulee erityisesti huolehtia siitä, ettei seinärungon riittävän lujuuden ja jäykkyyden lisäksi minkään kiinnityspisteen kuormituskapasiteetti ylity.

Kipsilevyihin voidaan myös kiinnittää liimaamalla.