Yhteys
 
Yhteystiedot
Saint-Gobain Finland Oy / Gyproc

Päävalikko

Olet täällä

Äänitekninen tiivistys

Toteuta äänieristys oikein

Gyprocilta löydät laajan valikoiman ratkaisuja rakennuksen äänieristykseen. Äänieristeet voidaan valita niin, että ne sopivat huoneen ulkonäköön ja tarvittaessa myös parantavat rakenteiden paloturvallisuutta. Miellyttävän huoneakustiikan voi toteuttaa esimerkiksi Gyprocin akustisella seinäratkaisulla tai valitsemalla akustisesti tilaan sopivan sisäkaton. Rakenteiden ääneneristyskykyyn vaikuttavia seikkoja ovat esimerkiksi rakenteiden tiiviys ja kiinnittäminen, sekä käytettävän äänieristeen materiaali.

Äänitekninen tiivistys

Rakennusosan ääneneristystason saavuttamiseksi on tärkeää tehdä oikeanlainen äänitekninen tiivistys kaikissa liittymissä. Tiivistys varmistaa, ettei saumassa esiinny rakojen kautta tapahtuvia ilmavuotoja.

Jokaisen seinässä olevan sauma tai vaikkapa pistorasian kolo huonontaa seinän ilmaääneneristävyyttä huomattavasti. Seinissä, joissa on kaksinkertainen levyverhous, levysaumat tulee asettaa limittäin ensimmäiseen levykerrokseen nähden. Kaikkien saumojen takana tulee olla runko kiinnitystä varten. Rakenteet tulee liittää ovi- ja ikkunakarmeihin, kivi- ja levyrakenteisiin seiniin, välipohjiin, pilareihin, palkkeihin jne. siten, että liittymän väli täytetään esimerkiksi mineraalivillalla ja tiivistetään tarkoitukseen soveltuvia tiivistemassoja käyttäen.

Pienten rakojen ääniteknisiin tiivistyksiin käytetään erityisesti niihin tarkoitettuja tiivistyskittejä (elastisia massoja), jotka ovat yleensä akrylaattilateksipohjaisia ja joustavia. Ne tekevät saumasta riittävän ilmatiiviin, mikä on ääniteknisesti oikeaoppisen rakenteen ensimmäinen perusedellytys. Ääneneristys ei aseta tiivistekitille erityisominaisuusvaatimuksia. Tärkeintä on kitin hyvä tarttuvuus ja kohtuullinen joustavuus.

Äänitekninen tiivistys voidaan vaihtoehtoisesti tehdä käyttämällä tässä esitettyjä menetelmiä tai päällimmäiseen levyyn muodostetulla kittisaumalla. Myös saumanauhan ja tasoitteen käyttö tiivistykseen on mahdollista. Tällöin sallittu liikevara on pienempi kuin kittisaumalla.

Ratkaisumme äänitekniseen tiivistykseen

Gyproc ACOUnomic on rakenteiden tiivistämiseen tarkoitettu järjestelmä. Valikoima sisältää akustiseen tiivistykseen tarkoitettuja kiskoja väliseinä- ja sisäkattoasennuksiin. Akustinen tiivistys saadaan aikaan profiileihin liimatuilla EPDM-kumitiivisteillä. Tämä takaa optimaalisen tiivistyksen koko rakennuksen eliniäksi. Tällä järjestelmällä saavutetaan ääneneristysluokat 40 - 65 dB.

Gyproc ACOUnomic ratkaisu

Gyproc SKP -kiskoissa on valmiina 4 mm:n polyeteeninauha. Esimerkiksi puurankaseinissä voidaan vaihtoehtoisesti käyttää irtorullina saatavaa Gyproc GPD Polyeteeninauhaa. Käytettynä yksin tätä tiivistystä saavutetaan ääneneristysluokka 35 dB. Kiskot asennetaan vaaka- ja pystysuoria rakenteita vasten.

Gyproc SKP-kisko ratkaisu

Akustista tiivistysmassaa ja GPD-polyeteeninauhaa käytetään niin puu- kuin teräskiskojen kanssa ääneneristysvaatimuksen ollessa vähintään 40 dB. Ääneneristysluokassa 40-44 dB riittää toisen seinäpuolen tiivistäminen. Yli 44 dB:n ääniluokassa tulee tiivistys tehdä seinän molemmin puolin.

Gyproc GDP-polyteeninauha ratkaisu

Joustavat saumat mahdollistavat rakenteiden pienet muodonmuutokset ilman halkeilua. Joustavat saumat tulee kiinnittää vain kahdelta sivulta. Jotta estetään sauman kiinnittyminen kolmannelta sivulta, tulee käyttää esim. pyöreää täytelistaa sauman pohjassa. Tarvittaessa suurempaa joustovaraa puu- tai teräsrungolla käytetään taipumavaraliitoksia ja liikuntasaumoja.

Joustavat saumat

Edellytykset äänitekniseen tiivistykseen:

 • Toteuta rakenteet Gyprocin ohjeiden mukaisesti.  Esim. pienempi rankaväli yksinkertaisella rungolla johtaa huonompaan ääneneristykseen (paitsi Gyproc XR-järjestelmällä) tai levytyyppi (neliöpaino, paksuus, jäykkyys) vaikuttaa eristävyyteen. Toteuta siis rakenne piirrosten mukaisesti.
 • Jäykempi ja kevyempi levy johtaa huonompaan eristävyyteen
 • Seinäpuoliskojen levyt eivät saa kytkeytyä ääniteknisesti yhteen muuten kuin Gyproc-seinärakenteiden komponenttien välityksellä. Esim. ripustuksien tukirakenteet tai talotekniikkavedot voivat kytkeä levypuoliskot haitallisesti yhteen.
 • Liitokset ja lävistykset ovat moitteettoman tiiviitä
 • Ohittavien reittien, kuten IV- ja sähkölaitteiden, kautta kulkeva ääni on estetty
 • Ääni ei kierrä ympäröivien tilojen kautta
 • Toteuta detaljirakenteet Gyprocin ohjeiden mukaan. Ohjeista poikkeaminen saattaa huonontaa eristävyyttä. 
 • Hyvä ääneneriste on mineraalivilla, jonka tiheys on väh. 10 kg/m3, esim. pehmeä ja joustava lasivilla ISOVER KL-AKU
  • Mineraalivilla sijoitetaan normaalilla tavalla rankojen väliin
  • Ääneneristyksen kannalta mineraalivillalevyjen väliin voi jäädä vähäisiä rakoja ilman, että sillä on mitään vaikutusta lopputulokseen (toisin kuin lämmöneristeellä)
  • Käytännössä mineraalivillan paksuus saa olla pienempi kuin levyjen välinen ilmatila. Esim. 66 mm rankaan 50 mm villa on sopiva

Seinän ääneneristystarvetta pohdittaessa tulee tarkkaan huomioida myös muiden rakenteiden ja tekijöiden vaikutukset lopputulokseen. Epätiiveydet, läpiviennit, ovet, sivuavat rakenteet, jne. vaikuttavat oleellisesti kokonaisääneneristykseen. Myös seinäliitoksen mekaaninen toimivuus kannattaa ottaa huomioon esim. ontelolaatan taipuman kautta.