Gyproc-ratkaisujen hiilijalanjäljet

Gyproc-väliseinärakenteen hiilijalanjälki jopa puolet pienempi kuin vastaavan kipsilevyväliseinän

 

Gyproc-väliseinärakenteet ovat tutkitusti markkinoiden vähähiilisimpiä. Tämä selviää elinkaariarvioinnin asiantuntijayritys Bionovan One Click LCA -arviointityökalulla kesällä 2020 toteuttamasta tutkimuksesta, jossa vertailtiin Gyproc-väliseinien elinkaarivaikutuksia vaihtoehtoisiin kipsilevyväliseiniin. Tarkastelu tehtiin ääniluokittain kolmessa erilaisessa käyttökohteessa 50 vuoden arviointijaksolla. Äänieristysluokat olivat opetustilojen väliset seinät (44 dB), toimistojen, sairaaloiden hoitotilojen ja neuvottelutilojen väliset seinät (48 dB) ja asuin-, majoitus- ja potilastilojen väliset seinät (55-60 dB).

 

 

Gyproc-väliseinien päästöt olivat 44 dB:n ääniluokassa 10,83 kgCO2e / m2, kun vastaavan geneerisen teräsrunkoisen kevytväliseinän päästöt olivat lähes kaksinkertaiset: 19,97 kgCO2e / m2.  

– Hiilijalanjälki korreloi vahvasti massan kanssa. Poikkeuksellisen luja ja kestävä Gyproc Habito vaatii vain yhden levykerroksen per puoli, kun vastaavissa kipsiväliseinärakenteissa on kaksi. Myös kevyempi Gypsteel-teräsranka ja hiilipäästöiltään alhainen, kierrätyslasia hyödyntävä ISOVER-lasivilla pienentävät Gyproc-väliseinärakenteen hiilijalanjälkeä, kertoo Saint-Gobain suunnittelijapalvelun myyntipäällikkö Mikael Nyholm.

Gypsteel-profiilien valmistuksessa hyödynnetään patentoitua UltraSTEEL®-valmistusprosessia, joka auttaa tekemään rakenteesta vahvempaa samalla kun sen ainesvahvuus pienenee. Tämä mahdollistaa vähäisemmän materiaalin käytön samalla kun teräsprofiilien haluttu lujuus säilyy. Valmistusmenetelmä vähentää teräsprofiilien massaa käytetystä rakenteesta riippuen jopa 20 % verrattuna muihin vastaaviin tuotteisiin.

Vähähiiliset rakennusratkaisut vastaavat kiristyviin vaatimuksiin

Materiaalivalinnoilla on suuri vaikutus rakenteiden hiilidioksidipäästöihin, ja sitä kautta koko rakennuksen hiilijalanjälkeen. Julkisessa rakentamisessa – etenkin kampus-, koulu- ja päiväkotihankkeissa – kiinnitetään yhä tarkempaa huomiota rakennusmateriaalien ja -ratkaisujen ympäristövaikutuksiin terveellisyyden ja turvallisuuden ohella. Rakennusten elinkaaren vähähiilisyys on myös tulossa osaksi rakennusmääräyksiä jo muutaman vuoden kuluttua.

– Olemme julkaisseet tuotetietoa EPD-ympäristöselosteiden muodossa jo kohta 10 vuoden ajan. Kokonaisten rakenteiden elinkaariselvitykset ovat kuitenkin suunnittelijoille ja rakentajille paljon hyödyllisempiä, sillä ne helpottavat koko rakennuksen hiilijalanjäljen laskentaa. Vertailuista selviää lisäksi, että pienimmän hiilijalanjäljen ratkaisu voi olla myös kustannustehokkain, Nyholm huomauttaa.

Pitkäjänteinen tuotekehitys sekä valinnat uusiutuvan energian ja kierrätysmateriaalien käytössä kantavat nyt konkreettista hedelmää.

– Saint-Gobain on tehnyt edelläkävijän valintoja, minkä seurauksena tuotteidemme ja keskeisten rakenneratkaisujemme hiilijalanjälki on matala. Elinkaarivertailut tekevät näiden valintojen merkityksen näkyväksi myös muille, Nyholm sanoo.

Gyproc-väliseinien lisäksi elinkaarivaikutusvertailu on tehty Weber Plaano -lattiaratkaisuille ja ohutmuurattaville Kahi-sisäseinärakenteille sekä ISOVER-ulkoseinä- ja yläpohjaratkaisuille. Lue kaikista tutkimuksista lisää täältä.