
Gyproc 50 vuotta, osa 4: 2000–2022
Gyproc kevytrakentaa kestävämpää tulevaisuutta
Etenemme Gyprocin 50-vuotisessa tarinassa nykyaikaan ja vilkaisemme hieman tulevaisuuteenkin. Kuluvan vuosituhannen merkkipaaluihin kuuluvat muun muassa alan klassikoksi noussut Gyproc Käsikirja, tiekartta kohti hiilineutraaliutta vuonna 2035 sekä innovaatiot, jotka ovat tehneet kevytrakentamisesta turvallisempaa, kestävämpää, kustannustehokkaampaa ja ergonomisempaa.
Gyproc on historiansa aikana kokenut niin myötä- kuin vastoinkäymisiä rakennusalan vuoristoradalla. Yksi järkähtämätön ominaispiirre on kuitenkin aina pitänyt sen kevytrakentamisen etulinjassa: hellittämätön tuotekehitys. Jos asiakkailla on tarve, Gyproc on löytänyt siihen vastauksen – tai hakee sitä parhaillaan.
Vuosituhannen ensimmäinen merkittävä lanseeraus oli ratkaisu yhteen kotien ja sosiaalitilojen haastavimmista kohteista. Gyproc-kylpyhuonejärjestelmä on tutkitusti turvallinen tapa torjua kosteusvauriot asuntojen sekä muiden uudis- tai korjausrakennuskohteiden märkätiloissa. Järjestelmälle on myönnetty Eurofinsin sertifikaatti, joka kattaa nykyään jo kuusitoista Gyproc- ja Glasroc-levytyyppiä.
Kevytrakentamisen kehittyvä raamattu
Gyproc sai kootuksi kymmenien vuosien tiedon ja lukemattomien ammattilaisten osaamisen yksien kansien väliin vuonna 2003, kun se julkaisi ensimmäisen kevytrakennejärjestelmien käsikirjansa. Kaikki Gyproc Käsikirjan rakenteet, detaljit, järjestelmät ja luokitukset perustuvat testi- ja luokitusraportteihin, hyväksyntöihin ja asiantuntijoiden lausuntoihin.
Käsikirjasta on tullut kevytrakentamisen raamattu, jonka painettua ja verkosta ladattavaa versiota käyttää viisinumeroinen määrä rakennusalan ammattilaisia suunnittelijoista asentajiin. Opasta on päivitetty ja laajennettu muutaman vuoden välein – vuonna 2021 ilmestyi jo kuudes painos.
Paikallista tekemistä globaalein resurssein
Gyprocista tuli vuonna 2005 osa ranskalaista Saint-Gobainia, maailman johtavaa rakennustuotteiden toimittajaa. Gyprocin asema on hedelmällinen sekoitus lokaalia ja globaalia: kotimaan markkinoille päätyvistä Gyproc-levyistä 96 % valmistuu Kirkkonummen tehtaalla, mutta tuotekehityksessä voimme paikallisten olojen ymmärryksen lisäksi ammentaa koko konsernin osaamisesta.
Saint-Gobain Finlandiin kuuluu myös joukko muita perinteikkäitä alan yrityksiä, mikä synnyttää synergiaa. Teemme yhteistyötä muun muassa eristeistään tunnetun Isoverin sekä muun muassa kiviainespohjaisten laastien, tasoitteiden ja harkkojen valmistajan Weberin kanssa.
Kevyesti parasta ääneneristävyyttä
Hiljaisuudesta, rauhallisuudesta ja yksityisyydestä oli tullut yhä suositumpia hyvän kodin tunnusmerkkejä, kun Saint-Gobain Finland kesällä 2022 selvitti rakennetun ympäristön vaikutusta suomalaisten hyvinvointiin kolmatta kertaa. Työtiloissa nämä ominaisuudet koettiin vielä tärkeämmiksi.
Gyproc oli vastannut huutoon jo vuonna 2004, kun lanseerasimme Gyproc XR -rankaan perustuvan väliseinäjärjestelmän. Vuonna 2016 harppasimme vielä askeleen eteenpäin kehittämällä Aulis Lundell Oy:n kanssa innovatiivisen teräsrangan, joka haastoi vallitsevan teorian parhaasta ääneneristävyydestä. Mittaukset äänilaboratoriossa todistivat, että joustavasta rangasta oli mahdollista kehittää entistä napakampi – ja näin syntyi optimaalinen Gypsteel XR -ranka.
Gyproc XR -väliseinäjärjestelmällä rakentajat täyttävät esimerkiksi terveydenhuolto-, koulu- ja hotellirakennusten tiukat ääneneristävyysvaatimukset entistä kustannustehokkaammin, nopeammin ja ergonomisemmin.
Vankkuutta, lujuutta ja lisätilaa
Kevytrakentamisessa valkeni uusi aika, kun Gyproc Habito® -levyn kotimainen tuotanto alkoi vuonna 2017. Habitolla on jopa kymmenkertainen iskunkestävyys tavallisiin kipsilevyihin verrattuna. Myös levyn ripustuslujuus on ennennäkemätön: se kannattelee yhden puuruuvin varassa jopa 40 kilon ripustuskuormaa sekä lisäruuvilla ja -levytyksellä vielä moninkertaisen taakan.
Habiton vaativa valmistusprosessi edellytti tehtaalla suuria investointeja muun muassa annostelulaitteisiin. Lisäksi laboratoriota laajennettiin, koska Habiton laadunvalvonta kestää kymmenen kertaa pidempään kuin esimerkiksi Gyproc GN 13 -levyn.
Kaksi vuotta myöhemmin Habito SlimWall -seinäratkaisu avasi mahdollisuuden tuottaa lisätilaa ohentamalla vaikkapa huoneistojen väliseinää viisi senttimetriä tinkimättä ääneneristyksestä ja palonkestosta. SlimWall-seinän kapeampi rakenne vapauttaa esimerkiksi 20 metrin matkalla neliömetrin verran enemmän pinta-alaa.
Kaikin puolin kestävää rakentamista
Rakentamisen ympäristövaikutusten vähentämisestä on tullut kuluvalla vuosituhannella yksi alan tärkeimmistä haasteista. Niin materiaalivalmistajat, rakentajat kuin tilojen käyttäjät ovat havahtuneet hakemaan entistä ekologisempia ratkaisuja.
Saint-Gobain on maailman ensimmäinen rakennusmateriaalien valmistaja, jonka ilmastotavoitteet Science Based Targets initiative on hyväksynyt vuoden 2021 nettonollastandardin ja Pariisin ilmastosopimuksen 1,5 asteen mukaisiksi. Konserni pyrkii saavuttamaan hiilineutraaliuden kaikissa toimintamaissaan vuoteen 2050 mennessä.
Suomessa tavoite on kuitenkin asetettu kunnianhimoisesti jo vuoteen 2035. Gyproc osallistuu yhteiseen ponnistukseen parantamalla jatkuvasti energiatehokkuutta, käyttämällä luonnonvaroja vastuullisesti, panostamalla kipsin kierrätykseen sekä tarjoamalla rakentajille turvallisia ja vähähiilisiä ratkaisuja.
Uskomme Gyprocissa, että kevytrakentaminen voi olla kaikin puolin kestävää – niin jokapäiväisen asumisen kolhuja vastaan kuin elinvoimaisen tulevaisuuden puolesta.