
Gyproc 50 vuotta, osa 3: 1990-luku
Gyproc sinnitteli ja innovoi itsensä läpi lamasta
Poikkeuksellisen syvä lama iski kyntensä rakennusalaan ja Gyprociin 90-luvun alkupuoliskolla. Kirkkonummella ei kuitenkaan lannistuttu, vaan uusia tuotteita kehitettiin tasaiseen tahtiin ja vuosikymmenen lopulla lisättiin taas tuotantokapasiteettia.
Suomi ajautui 1990-luvun alussa sodanjälkeisen historiansa pahimpaan lamaan. Yksi keskeinen syy rajuun notkahdukseen oli 1980-luvulla tehty rahoitusmarkkinoiden vapauttaminen, joka oli ylikuumentanut asunto- ja toimitilamarkkinat. Uudisrakentaminen romahti ja konkurssiaalto vei mennessään sekä alan jättejä että pienempiä yrityksiä.
Jyrkkä laskusuhdanne ei voinut olla vaikuttamatta myös Gyprociin: yrityksellä oli vuonna 1993 kaksi kertaa enemmän tuotantokapasiteettia kuin Suomen markkinoilla oli kysyntää. Uusi nousu alkoi kuitenkin vuonna 1997, kun liikevaihto kasvoi 48 prosenttia edellisestä vuodesta. Rakennusmateriaaliteollisuuden ripein kasvuvauhti perustui lähinnä Baltian maihin ja Venäjälle avautuneeseen vientiin.
Vuonna 1999 valmistui Kirkkonummen tehtaan laajennus, joka petrasi Gyprocin kilpailukykyä lisäämällä tuotantokapasiteettia noin neljänneksellä. Uudistetun kuivatusprosessin ansiosta tehdas pystyi myös hyödyntämään entistä paremmin erilaisia kipsimateriaaleja, kuten kierrätyskipsiä ja teollisuuden sivutuotteena syntyviä kipsejä.
Vähemmän kuormitusta korville ja keholle
Rakentamisen tukalat vuodet eivät lamauttaneet Gyprocin tuotekehitystä. Vuonna 1994 lanseerattiin meluherkkien helpotukseksi akustinen joustoranka AP 25: levyjen kannatukseen tarkoitettu teräsprofiili, joka toimii rakenteessa jousen tavoin ja parantaa seinä- ja välipohjarakenteiden ääneneristystä jopa 20 dB ilman merkittäviä lisäkustannuksia.
Seuraavaksi Gyproc kevensi työn raskaan raatajien taakkaa. Asentajat saivat käyttöönsä ERGO-järjestelmät, jotka nimensä mukaisesti tekivät heidän työstään ergonomisempaa ja nopeampaa. Kapeat ERGO-levyt ja kevyet Gypsteel ERGOnomic -teräsrangat kuormittavat asentajan selkää ja muita kehonosia tuntuvasti vähemmän kuin perinteiset tuotteet.
Erityistä suojaa tulelta ja puukengiltä
Gyproc toi vuonna 1997 markkinoille ensimmäisen erityistä palonkestoa vaativiin kohteisiin kehittämänsä rakennuslevyn, Gyproc Protect F:n. Nykyään meillä on tarjota monipuolinen palonsuojatuotteiden valikoima, johon kuuluvat muun muassa vaaleanpunaisesta väristään tunnistettavat Gyproc Fireline -palonsuojalevyt, Glasroc F GFF FireCase -järjestelmä kantavien teräsrakenteiden palosuojaukseen sekä paloluokitellut INEO-tarkastusluukut.
Vuosituhannen viimeinen suuri Gyproc-uutuus oli GL 15 Lapikas, joka lanseerattiin Suomessa vuonna 1998. Lapikas on erityisesti lattiarakenteisiin suunniteltu levy, joka ei ole moksiskaan ankarasta kulutuksesta tai kosteus- ja lämpötilamuutoksista. Sen erikoiskovaakin kovempi sietokyky syntyy lasikuidulla vahvistetusta kipsimassasta sekä molemminpuolisen pinnoituksen erityisen sitkeästä ja kestävästä monikerroskartongista.
Seuraava osa: uudella vuosituhannella Gyproc jatkaa kevytrakentamisen kehittämistä ja julkaisee alan raamatun