Yhteys
 
Yhteystiedot
Saint-Gobain Finland Oy / Gyproc

Päävalikko

Olet täällä

Kiinniketyypit ripustamiseen

Näissä ohjeissa kiinniketyypit on jaettu ryhmiin sallitun kuormituksen mukaisesti.

Kiinnittäminen suoraan kipsilevyyn 

Kevyet esineet voidaan kiinnittää suoraan kipsilevyyn käyttämällä teräsnaulaa tai ruuvia. Ruuvissa tulee olla leveä kierre ruuvin päähän asti. On myös olemassa erikoiskoukkuja, joissa naula ja koukku toimivat yhdessä. Esim. X-koukkuja on olemassa eri kuormituksille yhdellä, kahdella tai kolmella naulalla. Myös samantapaisia muovisia koukkuja on saatavissa. Näitä kiinnikkeitä on helppo poistaa, ja ne jättävät jälkeensä tuskin havaittavia reikiä.

PS. Valikoimastamme löytyy myös Gyproc Habito -levy, johon voi ripustaa jopa 40 kg ripustuskuormia vain yhden puuruuvin varaan, ilman tulppia ja ankkureita tai koolauksiin ja tukirakenteisiin kiinnittämistä!

  

 

Kiinnittäminen tulpilla

Käyttämällä muovitulppaa esiporatussa reiässä saadaan ruuvikiinnitys, joka kestää sekä veto- että leikkausvoimia. Tämä kiinniketyyppi toimii siten, että ruuvi puristaa muovitulppaa reiän reunoja vasten. On tärkeää, että reiän halkaisija on oikea, jotta muovitulppa istuu tiukasti paikallaan. On myös olemassa  kevytmetallikiinnikkeitä, jotka koostuvat leveäkierteisestä ruuvista, joka on itseporautuva tai kierretään kipsilevyyn esiporattuihin reikiin. Kiinnikkeessä on reikä ruuville. Tulppia on helppo poistaa. Tulpan jättämä reikä täytetään kipsilaastilla tai valmistasoitteella.

Kiinnittäminen ankkureilla

Levyankkurit on suunniteltu levyseinään, jossa seinän runkotilassa on ankkurille tilaa laajentua. Tämä kiinniketyyppi kestää suuriakin veto- ja leikkausvoimia. On tärkeää, että reikä porataan oikeankokoisella terällä. Terän koko on annettu kiinnikkeen käyttöohjeessa. Ankkureita voidaan poistaa poramaalla ankkuri osiin tai työntämällä ankkuri seinän sisälle. Ankkurin jättämä reikä tasoitetaan kipsilaastilla tai  valmistasoitteella.

Kiinnittäminen suoraan runkoon

Kun ripustetaan raskaita esineitä, käytetään talon runkotolppia, kattotuoleja tai teräsrankarakenteita tukena.  Jos ollaan rakentamassa uutta taloa, tiedetään, mistä tukirakenteet löytyvät. Tukikohdat löytyvät myös koputtelemalla ja etsimällä levypinnasta saumakohdat. Seinien runkotolpat ovat tavallisimmin k 600 tai k 900 mm jaolla. Jos levypinnan alla on kiviseinä, levyt on kiinnitetty alusrimoihin. Naulat ja ruuvit kiinnittyvät hyvin alusrimaan. Raskaat esineet on propattava kiviseinään. Jos levypinnan alla on teräsrankarakenne, ankkuriruuvit kiinnitetään suoraan rankaan.

Kiinnittäminen tukirakenteisiin

Raskaat ja lujaa tukea vaativat esineet, kuten pesualtaat, pyykinkuivaustelineet, kaiteet, raskaat lämpöpatterit ja raskaat valaisimet asennetaan runkoon lisätukien varaan. Ne on otettava huomioon ennen levyjen asennusta, mikäli mahdollista. Monet kalusteiden valmistajat toimittavat myös suoraan valmiin pinnan päälle kiinnitettäviä asennuslistoja. Alla esimerkkejä pesualtaiden tukirakenteista:

 

 

 

 

 

Kuormituksen arviointi ja painovihjeitä

Taulut, kattovalaisimet ja seinäkellot painavat yleensä alle 5 kg. Ryijyt painavat yleensä 5 kg/m2 ja peilit 10 kg/m2. Vaatenaulakot vaatteineen noin 40 kg/jm ( juoksumetri). Kylpyhuonekaapit noin 20 kg/m2. Kirjahyllyt noin 20–60 kg/jm.

Lapsiperheissä ei riitä, että tietää mitä kiinnitettävä esine painaa. Monet seinälle kiinnitettävät esineet voivat joutua tavallista rajumman kuormituksen alaiseksi. Tällaisia kohteita ovat mm. kirja- ja hattuhyllyt, joissa lapset saattavat roikkua tai kiipeillä. Pyykinkuivaustelineen paino on myös arvioitava tapauskohtaisesti. Vettä valuva pyykki on erittäin raskasta, joten parin metrin telineeseen saattaa tulla kymmenien kilojen paino. Käytä siis talonpoikaisjärkeä apunasi.

Kiinnikkeet ja niiden asennus

  • Teräsnaula eli kiviteräsnaula kestää 2 kg ripustuksen. Teräsnaula lyödään hieman viistoon esim. 45–75° kulmassa.
  • X-koukku on tarkoitettu noin 2-10 kg painoisille ripustuksille. X-koukussa naulojen reiät ohjaavat naulan oikeaan kulmaan. 
  • Kiprokki-ankkuriruuvi soveltuu noin 10-20 kg painoisille ripustuksille. Kiprokkia varten levypintaan porataan 8 mm reikä, johon Kiprokki painetaan sisään ja esine kiinnitetään Kiprokin sisällä olevalla ruuvilla. 
  • Teräskiprokki-ankkuriruuvi kestää seinässä 40 kg ripustuksen GEK13 -levyllä ja kattokoukkuna 15 kg. Teräskiprokki Maxi -ankkuriruuvi kestää jopa maksimissaan 50 kg ripustuskuorma GEK 13-levyllä ja kattokoukkuna 15 kg. Teräskiprokin asennetaan 10 mm porausreikän kuten tavallinen Kiprokki-ankkuriruuvi.
  • Kaksinkertaisissa levytyksissä ja laatoituksissa kiinnikkeen riittävä pituus on tarkistettava.
  • Kun kiinnität ankkuriruuvia seinään, jossa on polyuretaani- tai villaeristys, kaiva eristeeseen tilaa ankkurille.