Yhteys
 
Yhteystiedot
Saint-Gobain Finland Oy / Gyproc

Päävalikko

Olet täällä

Kipsilevyn huolto

Kipsilevy on tehty kestämään kulutusta. Säilyttääkseen muotonsa ja ulkonäkönsä, se vaatii ajoittain huoltoa ja kunnossapitoa. Näiden Gyproc-ohjeiden avulla kipsilevyjen huolto sekä ripustusten valinta käy helposti kotinikkariltakin. Ohjeita löydät myös Pienrakentajan Käsikirjasta.

Huolto, kunnossapito ja korjaukset

Kipsilevyseinä on kestävä, mutta säilyttääkseen muotonsa ja ulkonäkönsä myös se vaatii jonkin verran huoltoa ja kunnossapitoa. Tästä osiosta löydät ohjeet kipsilevyn reikien paikkaamiseen, pinnan korjaamiseen sekä levyjen ja tilojen huoltoon liittyen. Näillä ohjeilla kipsilevyseinän ikää voi pidentää, ja seinän ulkonäön pitää kuin uutena.
 

Kipsilevyseinän hoito ja puhdistus:

 • Pölyn poisto (pintamateriaalista riippuen) imuroimalla, pölyharjalla tai kostealla sienellä.
 • Pesu (kosteudenkestävät pinnoitteet) kostealla sienellä ja miedolla yleispuhdistusaineella.

 

Kipsilevyseinään ripustaminen:

Gyproc-seinään on helppo kiinnittää kaikkia asumiseen ja sisustamiseen kuuluvia esineitä. Kiinnittämiseen löytyy laaja kiinnikevalikoima. Esineiden kiinnittämisessä seinä- ja kattopintoihin tulee käyttää kulloinkin  tarkoitukseen parhaiten soveltuvaa kiinnitystapaa ja kiinnitintyyppiä sekä huolehtia siitä, että kiinnike on oikein asennettu ja asettuu paikalleen oikein. Ohjeet ripustamiseen löydät alla olevasta linkistä:

 

Uudelleen pinnoittaminen

 • Maalaus tehdään maalinvalmistajan ohjeiden mukaisesti.
 • Uudelleentapetoinnissa pitää ensimmäisenä selvittää vanhan tapetin tyyppi ja sen irrotettavuus kipsilevystä. Tapetin irrottamiseen on olemassa monenlaisia keinoja, mutta aina tulee varoa kipsilevyn kartongin vahingoittamista. Joskus voi olla helpompaa ylitasoittaa vanha tapetti ennen uuden tapetin kiinnitystä.
 • Vanhan tapettipinnan maalaus onnistuu, jos vanha tapetti on kunnolla kiinni alustassaan. Vanha tapetti voidaan myös ylitasoittaa ennen maalausta. Tällöin ylitasoittamiseen käytetään Gyproc ProMix -tuotteita.

 

Kipsilevyseinän korjaus

Joskus Gyproc-seinään kohdistuu niin raju isku, että kipsilevyseinä murtuu tai siihen tulee reikä. Joskus myös vanhasta rasian reiästä voidaan haluta päästä eroon. Onneksi levyn paikkaaminen onnistuu helposti ja nopeasti Gyproc-tuotteilla. 

Pintarikot, pienet reiät ja kiinnikkeiden jättämät pienet paikkaukset voidaan tehdä helposti Gyproc Kipsilevypaikalla ja Gyproc-valmistasoitteilla. Suuret reiät korjataan kipsilevypalalla tai vaihtamalla koko kipsilevy. Gyproc AquaBead Kulmasuojat puolestaan ovat ratkaisu kulmiin tulleiden pienten epätasaisuuksien ja lohkeamien korjaamiseen.

 

Märkätilojen kosteusturvallinen käyttö

 • Kuivaa vesiroiskeet sekä lattialta että seinistä heti tilan käytön jälkeen esimerkiksi pitkävartisella kumilastalla.
 • Tarkista kerran kuukaudessa silmämääräisesti pintamateriaalit, saumat ja etenkin nurkkasaumat. Tarkkaile mahdollista saumojen halkeilua ja tummumista. Korjaa tarvittaessa havaitut puutteet.
 • Tarkkaile vuotoja vesikalusteissa. Pidä pesukoneen hana suljettuna, kun konetta ei käytetä.
 • Huolehdi riittävän korvausilman saannista märkätiloissa.
 • Mikäli kylpyhuoneessa on koneellinen ilmanpoisto ja tehoa voidaan säätää, käännä poisto suihkun tai saunan käytön jälkeen suuremmalle teholle, kunnes tila on kuiva.
 • Puhdista ilmanvaihtoventtiilit vähintään kaksi kertaa vuodessa. Tarkista samalla myös hormien puhtaus, ja puhdista ne tarvittaessa.
 • Pyykin kuivaus sekä huonetilojen koneellinen kostuttaminen ei ole suositeltavaa asuintiloissa. Jos pyykkiä joudutaan tilapäisesti kuivattamaan märkätiloissa, tehosta ilmanvaihtoa ja tilan lämmitystä, jotta ylimääräinen kosteus poistuu.
 • Pyykkiä ei saa ripustaa kiinni seinärakenteisiin, muuten ilma ei kierrä seinien pinnoilla. Tehokkaalla linkouksella poistat ylimääräisen veden ja kosteuden pyykistä.
 • Puhdista lattiakaivot ja pesualtaiden hajulukot riittävän usein.

 

Korjausrakentaminen ja ääneneristyksen parantaminen

Korjausrakentamisessa korostuvat energiatehokkaat, hyvin ääntä eristävät sekä paloturvalliset ratkaisut. Rakennusten käyttötarkoituksen muutoksen yhteydessä on otettava huomioon moni asia ja ääneneristyksen parantaminen nousee usein tärkeäksi.

Lue lisää ääneneristyksen parantamisesta