Yhteys
 
Yhteystiedot
Saint-Gobain Finland Oy / Gyproc

Päävalikko

Olet täällä

Gyptone-levyjen kunnossapito ja huolto

Gyptone akustiset levyt ovat vahvoja ja kestävät kulutusta. Kuitenkin, kuten kaikki muutkin rakennusmateriaalit, nekin ovat alttiina ajan hampaalle ja ihmisten, ilman ja ympäristön vaikutukset tekevät levyjen kunnossapidon välttämättömäksi. Oikealla hoidolla ja huoltotoimenpiteillä voidaan varmistaa levyjen pitkä elinikä.

Gyptone-levyjen puhdistus

Pinnat imuroidaan tai maalataan yli. Gyptone-levyjä tulisi imuroida pehmeällä harjasuuttimella tarpeen mukaan (esim. 1-2 kertaa vuodessa) kertyneen pölyn määrästä riippuen. Myös avattavien levyjen taustapinnat voidaan tarvittaessa imuroida. Tahrat ja maalattujen levyjen väriviat voidaan puhdistaa kostealla sienellä ja miedolla yleispuhdistusaineella. Spriin, kloorin tai muiden vahvojen aineiden käyttö on kielletty. Erittäin likaisten levyjen puhdistukseen suosittelemme pesusoodaa ja uudelleenmaalausta.

Kunnossapito, käsittely ja maalaus

Maalatut pinnat voidaan maalata uudestaan menettämättä akustisia ominaisuuksia. Maalattujen kannatinlistojen naarmut korjataan puhdistamalla naarmu rasvanpoistoaineella. Tämän jälkeen naarmu maalataan paikkausmaalilla RAL 9010. Paikkauksen jälkeen voi esiintyä pieniä värieroja. Vältä rasvanpoistoa niistä kohdista, jotka eivät vaadi uudelleenmaalaamista, koska siitä voi syntyä kiiltoeroja. 

Lievästi vahingoittuneet Gyptone-levyt voidaan korjata tasoittamalla, hiomalla ja maalaamalla siveltimellä (värisävy: NCS 0500, kiiltoaste 5-9). Pahemmin vahingoittuneet levyt vaihdetaan. Vaihtoehtoisesti vahingoittunut alue leikataan pois ja täytetään Gyproc Kipsilaastilla, jonka jälkeen se tasoitetaan, hiotaan ja maalataan. 

Uudelleenmaalaus voidaan suorittaa akustisia ominaisuuksia heikentämättä lyhytkarvaisella mohair-telalla. Reikiä ja akustista huopaa ei saa maalata. Levyjä ei saa ruiskumaalata, sillä tämä heikentää äänenvaimennuskykyä huomattavasti.

Gyptone-levyjen avaaminen ja vaihto

Työnnä levy sisään kannatinjärjestelmän yläpuolelle ja laske aukosta alas niin, ettei levy naarmuunnu. Levyjen likaantumisen välttämiseksi tulisi käsittelyn yhteydessä käyttää käsineitä. Avattavat levyt avataan niin, että ne eivät vahingoitu. Ennen ensimmäisen levyn avaamista tutki, onko levyt mahdollisesti lukittu. Levyjä ei saa työntää sivuttain kannatinjärjestelmän  päälle huoltotoimenpiteiden aikana, vaan ne tulee nostaa alas määrättyyn paikkaan.

Piilokiinnitysjärjestelmän D1-levyjä voi nostaa ainoastaan toiselta puolelta. Avattaessa nosta levy toiselta puolelta, vedä loivasti ylöspäin ja sen jälkeen alas. Seinälistan päällä D1-levyn ja listan välissä on T-kannatinlistan suuntaisilla seinäosuuksilla kaksi seinäjousta/levy. Ne ovat jousiteräksestä tehtyjä, ja lukitsevat viimeisen levyn listaa vasten. Avaamisen jälkeen jouset on ehdottomasti asennettava uudelleen paikoilleen.