Yhteys
 
Yhteystiedot
Saint-Gobain Finland Oy / Gyproc

Päävalikko

Olet täällä

Ennen asennusta

Suunnittele työ hyvin ennen sen aloittamista. Tästä osiosta löydät ohjeet rakentamisprojektin eri vaiheisiin.

Ennen asennusta

Rakentamisessa ollaan aina konkreettisesti hetkessä kiinni ja usein on saatava kiireessäkin valmista. Ennen asentamistyöhön ryhtymistä on kuitenkin hyvä seisahtua hetkeksi - suunnitteluun käytetty aika nimittäin maksaa itsensä yleensä takaisin.

Kipsilevyjen asentamisessa voidaan käyttää hyväksi erilaisia työkaluja ja apuvälineitä, jotka helpottavat ja nopeuttavat työskentelyä. Tästä osiosta löydät ohjeet työkalujen ja ruuvien valintaan sekä kipsilevyjen käsittelyyn ja varastointiin.

Tee levytyssuunnitelma

Aloita levyjen asennus aina tekemällä levytyssuunnitelma. Mittaa jokainen huonetila ennen levytystä. Tarkista, että kulmat ja nurkat ovat suoria, jolloin saat viimeisenkin levyn paikalleen yllätyksittä. Tee muutkin vaiheet huolellisesti, jolloin jälkiä ei tarvitse korjata. 

Mieti putkivetojen ja laiteasennusten paikat

Suunnittele putkivetojen ja tukirakenteiden paikat ennen puurungon pystytystä tai viimeistään ennen levytystä. Asenna johdot, putket ja tuet ennen levytystä. Rakennuksen vesi- ja viemärilaitteistot sekä ilmanvaihto-, lämmitys- ja jäähdytyslaitteistot niihin liittyvine laitteineen on suunniteltava ja rakennettava siten, että mahdollinen vesivuoto voidaan havaita niin aikaisin, ettei se ehdi aiheuttaa laajaa vesi- tai kosteusvahinkoa. Sijoita vesijohdot näkyville tai koteloon, josta vuodon sattuessa vesi ei pääse tunkeutumaan rakenteisiin, vaan se ohjataan sopivaan kohtaan vuodon havaitsemiseksi. Putkien tulee olla helposti tarkastettavissa ja korjattavissa.

Lämmöneristeen paksuus = runkotolpan paksuus

Käytä lämmöneristyksiin korkeintaan runkotilan paksuista villaa. Liian paksu villa pullistaa levytystä. Kun haluat parantaa väliseinien äänieristyskykyä, käytä pehmeätä mineraalivillaa.

Seinien ääneneristävyyden parantaminen

Siksak- ja kaksinkertaisia runkoja käytetään silloin, kun halutaan tuntuvasti parantaa seinien ääneneristävyyttä. Näitä seiniä käytettäessä on muita rakenteita (lattiat, katot, seinät) pitkin tapahtuva äänen sivutiesiirtyminen estettävä tehokkaasti. Äänen sivutiesiirtymällä tarkoitetaan äänen kulkeutumista kaikkia muita rakenteita ja laitteita pitkin huonetilasta toiseen. Mitä parempi tilojen välisen rakenteen eristävyys on, sitä suurempi on sivutiesiirtymän vaikutus. Sivutiesiirtymää aiheuttavana rakenteena voi olla välipohja, ulkoseinä, väliseinä, ilmanvaihtokanava, lämpöjohtoverkosto pattereineen, sähköasennuskouru tms. Erillisrunkojen sijasta voidaan ääneneristävyyden parantamiseen käyttää perusrunkoon vaakasuoraan asennettua akustista jousirankaa. Se parantaa rakenteen ääneneristävyyttä asennustavasta riippuen 10-30 dB. Käyttämällä Gyproc XR-teräsrankaa saavutetaan myös huomattavasti parempi ääneneristys kuin puurungolla. Pehmeän mineraalivillan käyttö runkotilassa parantaa seinien ääneneristävyyttä. Villan määrä on 50–100% runkotilasta. Kevyt lasivilla toimii erinomaisesti ääniteknisenä eristeenä.

Käytä kipsilevyjä järkevästi

Pyri siihen, etteivät levyjen saumat asetu samaan runkotolppaan väliseinän eri puolilla. Siten varmistat myös rakenteiden tiiviyden ja kestävyyden. Levytystyö sujuu joustavasti, kun asennat levyt täysimittaisina myös aukkojen kohdalla. Lovea ovi- ja ikkuna-aukot vasta asennuksen jälkeen. Näin vältät sauman asettumisen karmirangan kohdalle, jossa rakenteelta vaaditaan suurta jäykkyyttä.

Gyproc-ruuvien valinta

Mikä Gyproc-ruuvityyppi sopii millekin Gyproc-levytyypille? Mikä on ruuvien menekki?

Vastaukset löydät  Gyproc-ruuvien valintataulukosta:

Gyproc-levyjen varastointi ja käsittely

Kipsilevyt on varastoinnin, käsittelyn ja rakentamisen aikana suojattava haitalliselta kastumiselta ja niiden työstäminen (loveaminen, reunojen viistäminen..) helpottuu oikeiden työkalujen avulla. Alla olevan linkin takaa löytyy lisää tietoa näistä asioista.

Kipsilevyn asentamista helpottavat työkalut

Levytettäessä kannattaa hankkia erityisestä kipsilevyn työstöön kehitettyjä työkaluja, jotka nopeuttavat työtä ja parantavat lopputuloksen laatua. Ohesta löydät listan tavallisimmista ja hyödyllisimmistä välineistä:

 
 • Gyproc Kantokahvat
 • Gyproc G-IN Kannakepukki
 • Gyproc Levynostin
 • Gyproc Levyhissi
 • Tikkaat
 • Hienohampainen käsisaha
 • Gyproc Veitsi (mattoveitsi)
 • Gyproc Kaistaleikkuri
 • Gyproc Viistehöylä
 • Timpurinkynä
 • Vatupassi
 • Gyproc T-viivain
 • Mittanauha
 • Hiekkapaperi
 • Tasoitelasta
 • Vasara
 • Ruuvinväännin ja ruuvitaltta (ruuvauskärki: Phillips Ph 2)
 • Työkäsineet