Yhteys
 
Yhteystiedot
Saint-Gobain Finland Oy / Gyproc

Päävalikko

Olet täällä

Teräsrunkoisten seinien asennus

Teräsrunkoisten kipsilevyseinien asennus

Tämä ohjeistus käsittää Gyproc-kipsilevyjen (GN 13, GEK 13, GRI 13 ja GF 15) asentamisen ulko- ja sisäseinissä perinteiseen k 600 teräsrunkoon sekä rakenteiden suunnitteluun liittyviä keskeisiä asioita.

Teräsrangan edut

Teräsrangan etuja puurankaan verrattuna ovat mittatarkkuus ja suoruus. Teräsranka on helppo asentaa. Naulaamisen sijaan profiilit vain kierretään paikalleen. Teräsrankoja on näin myös helppo säätää paikalleen jälkeenpäin. Toinen teräsrankojen etu on elämättömyys. Teräsranka ei elä levyn takana kuten puuranka tekee. Vaihtelut ilman suhteellisessa kosteudessa ja lämpötilassa eivät vaikuta teräsrankaan yhtä paljon. Teräsrangoilla voidaan myös yksinkertaisin rakentein saavuttaa huomattavasti paremmat ääneneristysarvot kuin puurangoilla. 

Teräsrungon osat

  • Kisko SK = Seinän ala- ja yläjuoksu
  • Ranka R = Seinäranka

Kiskon kiinnitys

Kiinnitä kisko alustaan sopivalla kiinnikkeellä. Kiinnikkeiden jakomitta on k 400. Tee kiskon jatkokset päittäisjatkoksina.

Kiskon liittyminen seinään

Katkaise kiskon laipat ja taita kisko uumasta.

Rangan asentaminen kiskoon

Rangan katkaisupituus on vapaa väli -20 mm. Pyöräytä rangat paikoilleen noin 600 mm:n jaolla ja jätä ne vapaaksi liikkumaan kiskon laippojen puristuksessa. Älä kiinnitä niitä kiskoihin. Levyn reuna ja keskilinja määrää levytyksessä rangan paikan, jolloin sen lopullinen kiinnittyminen tapahtuu.

Kevyen oven karmiranka

Tavallinen väliovi: asenna rangan sisälle seinän korkuinen puulista, johon ovikarmi kiinnittyy. Taita lattiakiskosta 150 mm:n pituinen osa ylöspäin tukemaan liitoskohtaa.

Levytyssuunta ja levysaumojen sijoitus

Kiinnitä levy ensin rangan laipan avoimelle puolelle. Älä sijoita eri puolen saumoja samalle rangalle. Ruuvivälit levyn reunoissa k 200 ja keskirangalla k 300. Ruuvin etäisyys kartonkireunoilla väh. 10 mm ja leikatusta reunasta väh. 15 mm.

Tukirakenteet

Hanakulma-, kaapisto-, vaatenaulakko- yms. tuet kannattaa olla vähintään 1,0 mm peltiä. Nämä tuet ovat saatavana valmiina Gyprocilta.

Aukkojen levytys

Levytä aina täysillä levyillä. Tee aukot loveamalla. Leikkaa lyhyet sivut sahalla ja pitkät mattopuukolla. Näin menetellen levytyksessä säilyvät reunaohennukset, jotka helpottavat pintakäsittelytöitä ja parantavat lopputuloksen laatua. Tee oviaukon yläkarmi 910 mm pitkällä Gyproc  Oviaukkokiskolla.

Sähkörasiat


Käytä muovisia tukijalkoja, 2 kpl/rasia. Katkaise jalat runkotilan mukaan tai kiinnitä rasia laudanpätkän avulla.

Ruuvikiinnitys

Ruuvien kantojen pitää painua kartongin pinnan tason alapuolelle sitä kuitenkaan rikkomatta.

Ruuvivälit ja -etäisyydet seinässä

Reunaetäisyys kartonkireunaan vähintään 10 mm ja leikattuun reunaan 15 mm.

 

 

Video: GS väliseinärungon asennus

Perus väliseinärungon asennus. GS väliseinärunko nousee paikalleen nopeasti ja vaivattomasti.

Katso lisää Gyprocin asennusvideoita