Yhteys
 
Yhteystiedot
Saint-Gobain Finland Oy / Gyproc

Päävalikko

Olet täällä

Kaatopaikan sijaan Kirkkonummelle

12 lokakuu 2017
Kipsilevyjä voi kierrättää

Gyproc on kipsin uudelleenkäytön edelläkävijä Suomessa

70 kuormaa kuukaudessa, 7,5 miljoonaa kiloa vuodessa. Tämä määrä talotehtaista ja rakennustyömailta kerättyä kierrätyskipsiä sai viime vuonna uuden elämän Gyprocin Kirkkonummen tehtaalla. Yksi tuotantolinjalta ulos pullahtava uunituore kipsilevy sisältää noin 22 prosenttia kierrätyskipsiä. 

Suurin osa tuotantoon tarvittavasta kipsijauhosta tulee vielä tuontitavarana Espanjasta, mutta Gyprocin raaka-ainehallinnasta vastaavan Tomi Pöyryn mukaan kierrätyskipsin osuutta on tarkoitus kasvattaa vuosi vuodelta.

– Kipsiä voi periaatteessa hyödyntää uudelleen ikuisesti. Sen ominaisuudet eivät oikein käsiteltynä muutu miksikään. Tavoitteemme on nostaa kierrätyskipsin osuus 30 prosenttiin. Suuremman käytön pullonkaulana on toistaiseksi suomalaisen kierrätyskipsin saatavuus, Pöyry kertoo.

Puolen miljoonan euron investoinnit kierrätyskipsiin

Jo nykytilanteessa Kirkkonummen tehdas on kipsin uudelleenkäytön edelläkävijä Suomessa. Gyprocilla on käytetty kierrätyskipsiä niin kauan kuin Pöyry muistaa, eli vähintään parikymmentä vuotta. Kaukaisimmat kuormat tulevat Kuopion ja Vaasan korkeudelta.

– Vastaanotamme yhteistyössä jätehuoltoyritysten kanssa talotehtaiden leikkuujätteenä syntyvää kipsiä ja rakennustyömaiden purkukipsiä. Kaatopaikka-asetuksen muutoksen myötä myös yksityishenkilöiden kuuluu kierrättää kipsilevyt jätehuoltoyritysten kierrätyspisteille.

Gyprocilla olisi potentiaalia nostaa kierrätyskipsin määrää tuotannossa roimasti. Pöyryn mukaan viime vuosina on tehty investointeja kierrätyskipsin vastaanottamiseen ja käsittelyyn puolen miljoonan euron edestä.

Näin kuorma-autollinen kierrätyskipsiä päätyy uudelleen tuotantoon

Kierrätyskipsin hyödyntämisessä on oma tarkka prosessinsa. Pöyry esittelee kuormavaa’an, jolla kierrätyskipsiä tehtaalle tuova auto punnitaan ennen ja jälkeen kippauksen. Erotus ja kuorman alkuperä kirjataan muistiin.

Kipsilevyjen ja -murskan seassa saattaa olla sinne kuulumatonta jätettä, joten seuraavassa vaiheessa kuorma tarkistetaan ja otetaan tarvittavat näytteet epäpuhtauksien varalta. Pöyry naureskelee, että kuormasta on ongittu pois esimerkiksi vessanpönttö.

Ylimääräisen roinan poiston jälkeen haitta-aineiden osalta puhtaaksi todettu kipsi siirtyy kierrätyslaitoksen murskaimeen, jossa massasta seulotaan pois Eila-tädin kukkatapetit, ruuvit ja muut kipsilevyn pintaan vuosien varrella kiinnitetyt materiaalit. Tämän jälkeen kipsi on valmis uudelleenkäytettäväksi.

Pöyry uskoo, että lähivuosina kierrätyskipsin määrä tulee kasvamaan. Gyproc on mm. solminut uusia sopimuksia kierrätyslaitosten kanssa.

– Kiinnostus kipsin kierrätystä kohtaan on kasvussa. Ulkopuoliset kyselevät meiltä otammeko vastaan kipsiä ja mitä kipsin joukossa saa olla. Jokainen kilo kierrätyskipsiä on pois tuontikuormasta, mikä lisää tuotantomme ekologisuutta. Kierrättämisessä kaikki osapuolet voittavat.