Yhteys
 
Yhteystiedot
Saint-Gobain Finland Oy / Gyproc

Päävalikko

Olet täällä

Debel-järjestelmä vaimentaa Eduskuntatalon askeleita

8 Helmikuu 2018

Suunnittelija J. S. Sirén sovelsi taidonnäytteessään, vuonna 1931 valmistuneessa eduskuntatalossa, antiikin kreikkalais-roomalaisen arkkitehtuurin muotokieltä symbolisoimaan vahvaa valtiota, demokraattista kansanvaltaa ja kansanyhteisyyttä. Hän olisi varmaan tyytyväinen kuullessaan, että peruskorjauksen jäljiltä nykypäivän valtaa pitävät astelevat Debel-lattioilla, jotka vaimentavat kiireisen kenkien kopinan arvokkaaksi askellukseksi.

Alkuperäiset rakennuspiirustukset ovat kadonneet, tarinan mukaan palaneet 40-luvulla. Niinpä vuosien 2015-2017 peruskorjauksen yhteydessä ei auttanut kuin avata lattiat ja katsoa mitä ne ovat syöneet.

– Eduskuntatalon välipohjarakenteet osoittautuivat aikakaudelle tyypillisiksi: alalaattapalkisto, jossa ylälaatta. Vähän vinot, vaatimaton askelääneneristävyys, puurunkoinen tuenta ja eristeenä purua, listaa projektissa alusta asti mukana ollut Gyprocin tuotepäällikkö Arto Hyttinen.

Vanhaa pintarakennetta uudistettiin Debel-kerroslattiajärjestelmällä noin 2000 neliömetrin verran. Debel-järjestelmä ratkaisi vanhan alustan epätasaisuuteen ja lattiarakenteen alle piilotettaviin talotekniikka-asennuksiin liittyvät haasteet. Debel on Saint-Gobain Finland Oy:öön kuuluvan Gyprocin ja Aulis Lundell Oy:n yhdessä kehittämä ratkaisu, joka perustuu kahteen pääkohtaan; kerroslattiaan ja talotekniikkatilaan.

Kerroslattia on kantavan betonilaataston päälle tehty lattiarakenne, jossa on asennustila huoneiston taloteknisten järjestelmien vaakasuuntaisille putkille, kanaville, sähköjohdoille yms.

Talotekniikkatila on porraskäytävään avautuvalla huoltoluukulla/-ovella varustettu tila, johon taloteknisten järjestelmien pystysuuntaiset putket, kanavat, sähköjohdot yms. on keskitetty.

Alle puhdasta kipsiä ja terästä

Debel-kerroslattiajärjestelmä on kantavan välipohjan tai välipohjapalkiston päälle rakennettava kelluva lattiarakenne. Kerroslattiajärjestelmä muodostuu Gyproc GL15 Lapikas -kipsilevyistä ja ProfAL-teräsprofiilijärjestelmästä. Levyt asennetaan poikittain suhteessa hattulistoihin ja levykerroksien saumat limitetään. Levykerroksien väliin levitetään sideaineeksi laastia tai liimaa, mikä varmistaa yhtenäisen levykentän. Kipsilevyt tukeutuvat hattulistoihin, jotka muodostavat rakenteesta riippuen joko sekundääri- tai primääripalkiston.

Uusi kannatusjärjestelmä toteutettiin eduskuntatalossa huonekohtaisesti määrämittaisina teräsrakenteina. Debelin säädettävyys mahdollisti halutun korkotasoon, jolloin eduskunnan oviaukot pysyivät samassa tasossa. Helppoa kuin heinänteko?

- Projektissa oman mausteensa antoivat tiukka aikataulu ja suojelukohteen status. Meillä oli kuitenkin erinomainen tekijäporukka mukana, Hyttinen kiittää.

Nyt uudet lattiat kunnioittavat J.S. Sirénin työtä, mutta parantavat huomattavasti välipohjan askelääneneristävyyttä ja paloturvallisuutta. Debel vaikuttaa osaltaan myös turvalliseen sisäilmaan, sillä rakenteen teräs ja kipsi ovat pölyttömiä materiaaleja.

Eduskunnan Debel-lattiat pähkinänkuoressa

  • Kustannustehokas ja nopea rakentaa
  • Kerroslattia on kuvarakentamista, ei lisäkosteusrasituksia muille rakenteille
  • Testattu kokonaisrakenne, joka täyttää mm. palo-, ääni ja esteettömyysvaatimukset
  • LVIS asentaminen järjestelmän alla olevaan ontelotilaan