logot
Päivitetty 05.12.2017
Gyprocin tehdas

Gyprocin historiaa

Kipsilevy on keksitty 1800-luvun lopulla. Keksijä on amerikkalainen Augustine Sackett, joka sai patentin keksinnölleen vuonna 1894. Keksinnölle oli eräänlainen sosiaalinen tilaus. Tiilirakentaminen oli tuolloin yleisin rakennustapa ja karkean tiilipinnan tasoitteeksi siveltiin märkää kipsilaastia. Menetelmä oli hidas, vaikea ja sotkuinen, sillä se edusti ns. märkää rakennustapaa. Kuivaa rakennustapaa edustavan kipsilevyn käyttäminen oli huomattavasti siistimpää.

Suomeen kipsilevy tuli sotien jälkeen vuonna 1949, jolloin Myllykosken Paperitehdas Oy (omisti Yhtyneet Paperitehtaat) toi idean kartonkituotantonsa jatkeeksi. Tuotenimeksi tuli Kipsoniitti. Kipsoniitti-levyn kestävyys ei ollut nykyisten Gyproc-levyjen luokkaa eikä sen ominaisuuksia osattu käyttää hyväksi: levy ei saavuttanut riittävää luottamusta rakentajien keskuudessa.

1970-luvun alussa Yhtyneet Paperitehtaat myi kipsilevytehtaan osakekannan koneineen päivineen Paraisten Kalkkivuori Oy:n (Partek) ja Gyproc AB:n (Ruotsi) yhteenliittymälle. Gyproc Oy perustettiin vuonna 1971. Tuotanto käynnistyi Kirkkonummella vuonna 1972. Sekä tuotantoon että rakennustekniikkaan liittyvä tietotaito hankittiin pääasiassa englantilaiselta British Gypsum Ltd:ltä ja Gyproc-ryhmältä.

1990-luvulla oli Suomen rakennus- materiaaliteollisuus murroksessa. Partek myi osakkeensa Gyproc AB:lle ja Gyproc Oy siirtyi sen omistukseen. Vuonna 1996 Gyproc AB perusti muiden pohjoismaisten Gyproc-yhtiöiden kanssa yhtiön nimeltä Gyproc Group, joka kuului Euroc-yhtiöön (myöhemmin Scancem). Samana vuonna perustettiin Gyproc Baltics Oy hoitamaan Baltian maiden ja Venäjän Pietarin alueen toimintoja. Nimi muutettiin myöhemmin Gyproc East Oy:ksi. Vuonna 1998 BPB plc osti koko Gyproc Groupin (BPB oli 50-luvulta lähtien omistanut 25 % Gyproc AB:stä), ja siitä tuli siten Gyproc-yhtiöiden ainoa omistaja. Kaupan yhteydessä Gyproc-konsernin nimeksi tuli BPB Gyproc. Vuonna 2003 Gyproc East Oy sulautettiin Gyproc Oy:hyn. Vuonna 2005 Saint-Gobain osti BPB:n, ja Gyproc Oy:stä tuli osa Saint-Gobain -konsernia. Vuoden 2008 alussa Gyproc Oy fuusioitiin Saint-Gobain Isover Oy:n kanssa muodostaen Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy:n ja vuonna 2017 nimi vaihtui Saint-Gobain Finland Oy:ksi.

Aluksi Gyproc valmisti sisäkattoihin ja seiniin tarkoitettuja kipsilevyjä. Nykyään sen valikoimaan kuuluvat myös ulkoseiniin, lattioihin, välipohjiin, alaslaskettuihin kattoihin ja sisäkattojen akustointiin tarkoitetut tuotteet. Gyproc-levyt soveltuvat myös märkätilojen rakentamiseen.