Helppoa ripustamista tavallisella puuruuvilla

Lataa ohjeet

Katso myös

Järjestelmäkuvaus

Päivitetty 25.10.2017

Kiinniketyypit

Näissä ohjeissa kiinnikketyypit on jaettu ryhmiin sallitun kuormituksen mukaisesti.

Kiinnittäminen suoraan kipsilevyyn

Kevyet esineet voidaan kiinnittää suoraan kipsilevyyn käyttämällä teräsnaulaa tai ruuvia. Ruuvissa tulee olla leveä kierre ruuvin päähän asti. On myös olemassa erikoiskoukkuja, joissa naula ja koukku toimivat yhdessä. Esim. X-koukkuja on olemassa eri kuormituksille yhdellä, kahdella tai kolmella naulalla. Myös samantapaisia muovisia koukkuja on saatavissa. Näitä kiinnikkeitä on helppo poistaa, ja ne jättävät jälkeensä tuskin havaittavia reikiä.

Valikoimastamme löytyy myös Gyproc Habito(R) -levy, johon voi ripustaa jopa 40 kg ripustuskuormia vain yhden puuruuvin varaan!

Kiinnitäminen suoraan kipsilevyyn

Kiinnittäminen tulpilla

Käyttämällä muovitulppaa esiporatussa reiässä saadaan ruuvikiinnitys, joka kestää sekä veto- että leikkausvoimia. Tämä kiinniketyyppi toimii siten, että ruuvi puristaa muovitulppaa reiän reunoja vasten. On tärkeää, että reiän halkaisija on oikea, jotta muovitulppa istuu tiukasti paikallaan. On myös olemassa  kevytmetallikiinnikkeitä, jotka koostuvat leveäkierteisestä ruuvista, joka on itseporautuva tai kierretään kipsilevyyn esiporattuihin reikiin. Kiinnikkeessä on reikä ruuville. Tulppia on helppo poistaa. Tulpan jättämä reikä täytetään kipsilaastilla tai valmistasoitteella.

Kiinnittäminen tulpilla

Kiinnittäminen ankkureilla

Levyankkurit on suunniteltu levyseinään, jossa seinän runkotilassa on ankkurille tilaa laajentua. Tämä kiinniketyyppi kestää suuriakin veto- ja leikkausvoimia. On tärkeää, että reikä porataan oikeankokoisella terällä. Terän koko on annettu kiinnikkeen käyttöohjeessa. Ankkureita voidaan poistaa poramaalla ankkuri osiin tai työntämällä ankkuri seinän sisälle. Ankkurin jättämä reikä tasoitetaan kipsilaastilla tai  valmistasoitteella.

Kiinnittäminen ankkureilla

Kiinnittäminen suoraan runkoon

Kun ripustetaan raskaita esineitä, käytetään talon runkotolppia, kattotuoleja tai teräsrankarakenteita tukena.  Jos ollaan rakentamassa uutta taloa, tiedetään, mistä tukirakenteet löytyvät. Tukikohdat löytyvät myös koputtelemalla ja etsimällä levypinnasta saumakohdat. Seinien runkotolpat ovat tavallisimmin k 600 tai k 900 mm jaolla. Jos levypinnan alla on kiviseinä, levyt on kiinnitetty alusrimoihin. Naulat ja ruuvit kiinnittyvät hyvin alusrimaan. Raskaat esineet on propattava kiviseinään. Jos levypinnan alla on teräsrankarakenne, ankkuriruuvit kiinnitetään suoraan rankaan.

Kiinnittäminen suoraan runkoon

Kiinnittäminen tukirakenteisiin

Raskaat ja lujaa tukea vaativat esineet, kuten pesualtaat, pyykinkuivaustelineet, kaiteet, raskaat lämpöpatterit ja raskaat valaisimet asennetaan runkoon lisätukien varaan. Ne on otettava huomioon ennen levyjen asennusta, mikäli mahdollista. Monet kalusteiden valmistajat toimittavat myös suoraan valmiin pinnan päälle kiinnitettäviä asennuslistoja.

Alla esimerkkejä pesualtaiden tukirakenteista:

Kiinnittäminen tukirakenteisiin_esimerkkeja pesualtaiden tukirakenteista