Päivitetty 25.10.2011

Teräsrunkoseinät

Tämä ohjeistus käsittää Gyproc-kipsilevyjen GN 13, GEK 13, GRI 13 ja GF 15 asentamisen ulko- ja sisäseinissä perinteiseen k 600 teräsrunkoon sekä rakenteiden suunnitteluun liittyviä keskeisiä asioita.

Teräsrangan etuja puurankaan verrattuna ovat mittatarkkuus ja suoruus. Teräsranka on helppo asentaa. Naulaamisen sijaan profiilit vain kierretään paikalleen. Teräsrankoja on näin myös helppo säätää paikalleen jälkeenpäin. Toinen teräsrankojen etu on elämättömyys. Teräsranka ei elä levyn takana kuten puuranka tekee. Vaihtelut ilman suhteellisessa kosteudessa ja lämpötilassa eivät vaikuta teräsrankaan yhtä paljon. Teräsrangoilla voidaan myös yksinkertaisin rakentein saavuttaa huomattavasti paremmat ääneneristysarvot kuin puurangoilla.

terasrunkoseina asennus 1 sqb.gif

Teräsrungon osat

Kisko SK = Seinän ala- ja yläjuoksu
Ranka R = Seinäranka  


terasrunkoseina asennus 2 sqb.gif

Kiskon kiinnitys

Kiinnitä kisko massiiviseen betoniin ampumalla tai lyöntitulpalla ja jännebetoniin tai ontelolaattaan ainoastaan lyöntitulpalla. Kiinnikkeiden jakomitta on k 400. Tee kiskon jatkokset päittäisjatkoksina.


terasrunkoseina asennus 3 sqb.gif

Kiskon liittyminen seinään

Katkaise kiskon laipat ja taita kisko uumasta.


terasrunkoseina asennus 4 sqb.gif

Rangan asentaminen kiskoon

Rangan katkaisupituus on vapaa väli -20 mm. Pyöräytä rangat paikoilleen noin 600 mm:n jaolla ja jätä ne vapaaksi liikkumaan kiskon laippojen puristuksessa. Älä kiinnitä niitä kiskoihin. Levyn reuna ja keskilinja määrää levytyksessä rangan paikan, jolloin sen lopullinen kiinnittyminen tapahtuu.

 


terasrunkoseina asennus 5 sqb.gif

Kevyen oven karmiranka

Tavallinen väliovi. Asenna rangan sisälle seinän korkuinen puulista, johon ovikarmi kiinnittyy. Taita lattiakiskosta 150 mm:n pituinen osa ylöspäin tukemaan liitoskohtaa.


terasrunkoseina asennus 6 sqb.gif

Levytyssuunta ja levysaumojen sijoitus

Kiinnitä levy ensin rangan laipan avoimelle puolelle. Älä sijoita eri puolen saumoja samalle rangalle. Ruuvivälit levyn reunoissa k 200 ja keskirangalla k 300. Ruuvin etäisyys kartonkireunoilla väh. 10 mm ja leikatusta reunasta väh. 15 mm.


terasrunkoseina asennus 7 sqb.gif

Tukirakenteet

Hanakulma-, kaapisto-, vaatenaulakko- yms. tuet vähintään 1,0 mm peltiä. Saatavana valmiina Gyprocilta.


terasrunkoseina asennus 8 sqb.gif

Aukkojen levytys

Levytä aina täysillä levyillä. Tee aukot loveamalla. Leikkaa lyhyet sivut sahalla ja pitkät mattopuukolla. Näin menetellen levytyksessä säilyvät reunaohennukset, jotka helpottavat pintakäsittelytöitä ja parantavat lopputuloksen laatua. Tee oviaukon yläkarmi 910 mm pitkällä Gyproc  Oviaukkokiskolla.


Asennus terasrankaan

Sähkörasiat

Käytä muovisia tukijalkoja, 2 kpl/rasia. Katkaise jalat runkotilan mukaan tai kiinnitä rasia laudanpätkän avulla.


Asennus teras

Ruuvikiinnitys

Ruuvien kantojen pitää painua kartongin pinnan tason alapuolelle sitä kuitenkaan rikkomatta.


asennus puu 14 sqb.gif

Ruuvivälit ja -etäisyydet seinässä

Reunaetäisyys kartonkireunaan vähintään 10 mm ja leikattuun reunaan 15 mm.