Päivitetty 15.11.2011

Reunaohennettujen levyjen saumaus

reunaohennettu levy saumaus 1 sqb.gif

Reunaohennetun levyreunan saumauksen työvaiheet:

1. Levitä saumatasoite,
2. Paina saumanauha tasoitteeseen ja
3. Levitä nauhan alta pursuava tasoite nauhan päälle.


Työohjeet vaihe vaiheelta

reunaohennettu levy saumaus 2 sqb.gif

Levitä valmistasoitetta reunaohennettuun saumaan niin, että tasoite täyttää ohennuksen muodostaman syvennyksen. Käytä leveää lastaa. Käsiteltävän pinnan on oltava kiinteä, kuiva ja puhdas


reunaohennettu levy saumaus 3 sqb.gif

Paina kartonkinen saumanauha kiinni märkään tasoitteeseen vetämällä kerran saumannauhan yli kapealla lastalla. Pidä nauhan taiteaihion selkä seinään päin (= rulla huonetilaan päin), jolloin nauha juoksee rullalta luontevasti.


reunaohennettu levy saumaus 4 sqb.gif

Levitä saumanauhan päälle n. 250 mm:ä leveällä lastalla valmistasoitetta hieman lisää ja tasoita levypintojen tasoon. Pyri mahdollisimman ohueen tasoitekerrokseen, niin pääset vähemmällä hiomisella. 

Anna kuivua 8–10 tuntia ja hio tarvittaessa. Tarvittaessa tee sauman kuivuttua pintatasoitus edellisten kerrosten kutistumien korjaamiseksi. Varmin ja paras tulos saavutetaan kun tehdään koko levypintojen ylitasoitus.


Nurkkien ja seinä-/kattoliittymien saumaus

Kulmissa suosittelemme käytettäväksi kartonkisaumanauhaamme, joka voidaan taittaa kulman muotoon. Tämä soveltuu hyvin sekä sisä- että ulkokulmiin. Kulumiselle alttiit ulkokulmat saumataan metallivahvisteisella ulkokulmanauhalla, tai jos halutaan tehdä erittäin luja ulkokulma, voidaan vaihtoehtoisesti käyttää metallista ulkokulmaprofiilia tai erittäin lujaa No Coat Ultra Trim Flex -ulkokulmalistaa.

Levitä leveällä lastalla valmistasoitetta kulman molemmin puolin. Taivuta saumanauha taiteaihiota pitkin ja paina lastalla tasoitteeseen metallivahvikkeet seinään päin. Levitä nauhan alta pursuava tasoitemassa nauhan päälle tasaisesti, levitä vielä tasoitekerros ja tasoita se. Anna kuivua. Sauman kuivuttua hio se tasaiseksi. Tarvittaessa tehdään pintatasoitus.

reunaohennettu levy saumaus 5 sqb.gif
reunaohennettu levy saumaus 6 sqb.gif

HUOM!
Älä saumaa lasikuitunauhalla! Rakenteiden luonnollisesta liikkumisesta johtuen saumoihin syntyy aina hiushalkeamia. Lasikuitunauha on verkkomainen, joten se päästää halkeamat pintaan näkyville. Kartonkisaumanauhan pinta on tiivis ja yhtenäinen, joten se pysäyttää hiushalkeamat taakseen, eikä päästä niitä näkyville.

Linkeistä löydät myös ohjeet suorareunaisten kipsilevyjen saumaukseen sekä pintojen viimeistelyyn. Gyprocin Kipsilevypaikalla myös kipsilevyn paikkaus sujuu tarvittaessa helposti ja vaivattomasti.