Päivitetty 12.05.2014
saumaus

Saumaus ja pintakäsittely

Saumassa sen salaisuus, sanovat rakentamisen ammattimiehet. Tällä he tarkoittavat, että Gyproc-kipsilevyjen saumaus on työvaihe, joka kannattaa tehdä huolella. Se vaikuttaa viimekädessä levytyksen tiiviyteen ja pinnoituksen ulkonäköön.

Käytä saumauksessa näissä ohjeissa mainittuja työkaluja ja tarvikkeita. Ne varmistavat työn sujumisen ja kestävän lopputuloksen. Työkaluja ja tarvikkeita saat kaikista hyvin varustetuista rakennustarvikeliikkeistä.

Ennen saumausta on rakennuksen lämpötilan oltava +10 °C vähintään kahden viikon ajan. Kosteissa ja kylmissä olosuhteissa on lämmitysaikaa pidennettävä.

Kipsilevyjen tasoittaminen, saumaus ja pintakäsittely voidaan jakaa useampaan työvaiheeseen. Ennen kipsilevyjen saumausta kannattaa tehdä tarvittavat pohjustustyöt, jonka jälkeensaumaus toteutetaan sen mukaan, onko kyseessä reunaohennettu vai suora levysauma. Reunaohennettujen kipsilevyjen saumaus sujuu yleensä hieman helpommin kuin suorareunaisten kipsilevyjen saumaus, jossa työvaiheita tulee enemmän. Mikäli toinen sauma on suora ja toinen ohennettu, toimitaan suorareunaisten levyjen ohjeiden mukaan.

Ennen kipsilevyn maalausta tai tapetointia kannattaa tehdä vielä huolellinen hionta ja pohjamaalaus hyvän lopputuloksen eli tasaisen ja kauniin pinnan varmistamiseksi.