Päivitetty 11.04.2019
Kosteat tilat banner

Märkätilat

Märkätila on osa lähes jokaista huoneistoa ja rakennusta. Kipsilevy on mainio märkätilojen rakennusmateriaali.

Märkätila tarkoittaa huonetilaa, jonka lattiapinta joutuu usein vedelle alttiiksi ja vettä voi roiskua seinille. Toisin kuin usein luullaan, laatoitus ei ole koskaan vesitiivis. Siksi märkätilojen vedeneristeet sekä levysaumojen, liitoksien ja läpivientien tiivistykset on tehtävä ehdottoman huolellisesti ennen lopullisen pintamateriaalin kiinnittämistä. Pinnoitteena voidaan käyttää kaakelilaattoja, klinkkeri- tai luonnonkivilaattoja sekä muovimattoa hitsatuin saumoin.

Gyproc-levyjen käyttö on sallittua pientaloissa, rivi- ja kerrostalojen asuntokohtaisissa märkätiloissa sekä sosiaali- ja majoitustilojen kylpyhuone-, suihku- ja sauna- tai vedenkäytöltään näihin verrattavissa tiloissa.

Märkätilan remontointi

Kun korjaat, remontoit tai saneeraat märkätiloja, niiden rakentaminen Gyproc-levyrakenteisena noudattaa pääpiirteittäin uudisrakentamisen ohjeita. Olennaisen tärkeää on tutkia ja selvittää, ovatko rakenteet kärsineet kosteusvaurioita. Avaa ja pura rakenteita riittävästi - mieluummin liikaa kuin liian vähän!

Pyri jo suunnitteluvaiheessa ottamaan märkätila huomioon erityisen tarkasti. Pienikin virhe saattaa myöhemmin aiheuttaa suurta vaivaa.