Päivitetty 21.10.2011

Vaihtoehtoja lattiarakenteeksi

Käyttötarkoituksen mukaan lattiarakennettamme voi muunnella monin eri tavoin. Seuraavassa joitakin esimerkkejä.


Märkätilan lattiarakenne

Märkätilalla tarkoitetaan huonetilaa, jonka lattiapinta joutuu tilan käyttötarkoituksen vuoksi vedelle alttiiksi ja jonka seinäpinnoille voi roiskua ja tiivistyä vettä (esim. kylpyhuone, suihkutila, sauna). Tällaisissa tiloissa tarvitaan aina vedeneristys, joka asennetaan viimeisenä lattiaan ennen pintamateriaalia.

Jos lattian lopullisena pinnoitteena on muovimatto hitsatuin saumoin,se toimii samalla vedeneristyksenä. Jos taas lopullinen pinta tehdään keraamisista laatoista, on laattojen alle aina asennettava vedeneristys. Vedeneristyksenä käytetään sellaista  vedeneristysjärjestelmää, jolla on VTT:n myöntämä sertifikaatti. Lattian vedeneristys on aina nostettava seinälle vähintään 100 mm korkeudelta.

markatilan lattiarakenne h1.gif

Lautalattian korjaus

Lattiarakenteen muodostaa kaksi (tai yksi) levykerrosta, jotka liimataan toisiinsa ja kiinnitetään ruuvaamalla sekä liimaamalla vanhaan lattiaan. Levykerrosten määrä riippuu vanhan lattian jäykkyydestä ja kunnosta. Jos vanha lattia on erittäin epätasainen, se oikaistaan lattiatasoitteella ennen levytystä. Uuden lattian pinnoite voidaan valita lähestulkoon vapaasti.

lautalattian_korjaus_h1.jpg

Lattialämmitys

Lattiarakenteeseemme voi asentaa vesikiertoisen tai sähkökaapelilla toimivan lattialämmityksen.

Lämmityksellä varustettu lattiaratkaisu poikkeaa perusrakenteesta levyyhdistelmien osalta siten, että päällimmäisen lattiakipsilevyn (GL 15) alle tehtävät levykerrokset voidaan tehdä vaihtoehtoisesti joko normaalista (GN 13 tai erikoiskovasta (GEK 13) sisäverhouslevystä, tai lattiakipsilevystä (GL 15). Runkorakenne on samanlainen kuin peruslattiassa.

Jos keskimmäiseen levykerrokseen sijoitettava lämmitysputki on ulkomitaltaan paksumpi kuin yksittäinen levy,voidaan 6, 13 ja 15 mm paksuisia levyjä yhdistämällä tehdä riittävän paksu levysuikalekerros. Kerroksen paksuuden on kaikissa tilanteissa oltava aina lämmitysputken ulkohalkaisijaa suurempi.

Ruuvien vähimmäispituudet: 1. levykerros 35 mm, 2. levykerros 45 mm ja 3. levykerros 65 mm. Ruuvien paksuuden on oltava vähintään 4,2 mm.

Työaikainen liikkuminen alimmaisen levykerroksen päällä on tehtävä varovasti joko astumalla harvalautojen kohdalle tai käytettävä levyn päälle
asetettuja lauta- tai levysuojia. Lämmityselementti asennetaan levykerrosten väliseen levysuikalekerrokseen. Suikaleet kiinnitetään alusrakenteeseen
(harvalaudoitukseen) liimaamalla ja ruuvaamalla. Kiinnitys tehdään suikalekohtaisesti. Suikaleiden välisen uran leveys on vähintään 3 x lämmityselementin halkaisija.

Lämmityselementti asennetaan keskelle uran pohjalle ja kiinnitetään alempaan kipsilevykerrokseen. Tämän jälkeen ura täytetään joka kohdasta juoksevaksi ohennetulla kiviainespohjaisella laastilla ilman poistamiseksi. Tähän soveltuu esim. remonttilaasti tai lattiatasoite. Laasti kutistuu ja halkeilee kuivuessaan, joten lisätäyttö kuivumisen jälkeen on tarpeen ennen levytyksen jatkamista.

Ota myös huomioon lämmityselementtien paikat ennen päällimmäisen levykerroksen (GL 15) liimaus- ja ruuvikiinnitystä. Sähkölämmityskaapelin teho saa olla enintään 10 W/jm ja lämmityksen neliömetriteho enintään 100 W/m2.

lattialammitys h1.gif