Päivitetty 30.12.2011

Rungon teko ja levytys

Seuraavassa ohjeistuksessa käsitellään pelkästään seinärakenteita. Samat periaatteet soveltuvat myös kattorakenteisiin. Joskus voi pienikokoisia rakenteita tehtäessä olla tarkoituksenmukaisempaa tehdä kaariosan runko lopulliseen muotoon k 600 -jakoisista kaarista (kuten lentokoneen siipi), joihin levyt kiinnittyvät suoraan, ja käyttää näin hyväksi muodon antamaa jäykistävää vaikutusta.

Tee aina alusrakenteet huolella oikeaan muotoon. Levy ei anna niissä tehtyjä virheitä anteeksi. Kiinnitä kaarevat levyt aina ruuveilla. Gyproc-kipsilevyn voi taivuttaa joko poikittais- tai pitkittäissuuntaisesti.

ala ja ylajuoksujen taivutus h1.gif

Ala- ja yläjuoksujen taivutus

Ala- ja yläjuoksut tehdään kahdesta Gyproc SKB 40/30 -profiilista, jotka asennetaan toisiaan vastaan runkosyvyyden mitan päähän toisistaan. Gyproc SKB 40/30 -profiili voidaan taivuttaa haluttuun kaarevuuteen.


runkotolppien sidonnan vahv h1.gif

Runkotolppien sidonnan vahvistaminen

Käytä kaarevissa seinän tai katon osissa < 1200 mm:n välein asennettua vaakasuoraa 0,5-1,0 mm:n paksuista sidepeltiä. Kiinnitä sidepelti runkotolppien pintaan. Sidepelti muotoilee kaaren, pitää sen muodossaan ja estää runkotolppien nurjahtelun.


kaariosan levytys h1.gif

Kaariosan levytys

Käytä kaariosassa tihennettyä runkotolppajakoa. Sijoita levysauma ennen kaaren alkua suoralle osalle, sillä kaaren alkupisteeseen sijoitettu levysauma hammastelee taivutuksessa ja vaikeuttaa työtä.


2kert levytys kaariosalla h1.gif

Kaksinkertainen levytys kaariosalla

Pyri sijoittamaan levysaumat eri runkotolpille, kuten kuvassa on esitetty. Esimerkiksi ulkokaaren sisemmän levykerroksen sauma ennen kaarta olevalle runkotolpalle ja ulomman levykerroksen sauma suoralle seinäosuudelle. Sisäkaaren puolella saumojen järjestys on päinvastainen: sisemmän levykerroksen sauma suoralle seinäosuudelle ja ulomman levykerroksen sauma ennen kaarta olevalle runkotolpalle. Näin saat vahvat rakenteet ja eliminoit levyjen reunojen hammastelun.


erittain jyrkat kaaret h1.gif

Erittäin jyrkät kaaret

Kun teet taivutussäteeltään 700 mm pienempiä kaariosia, käytä niissä 6 mm Gyproc-remonttilevyjä. Kosteina ne taipuvat taivutussäteeltään jopa 200 mm kaariin. Käytä kaksinkertaista levytystä. Sijoita ulkokaaressa sauma suoralle osalle ja sisäkaaressa kaaren alkuun. Käytä suorissa osissa 13 mm levyä.


Yleistä taivutetun levypinnan saumauksesta

Anna levyjen kuivua. Saumaa sitten kaikki liitoskohdat suoriin levytyksiin ja muihin rakenneosiin Gyproc-saumanauhalla ja -tasoitteella.

Tutustu Gyproc-saumausohjeisiin. Ylitasoita levypinnat ennen lopullista pinnoitusta.

Levyt voidaan pinnoittaa monin eri tavoin esim. maalilla, tapetilla tai koristetasoitteella. Lopputuloksena on kauniin sileä, yhtenäinen pinta. Gyproc-levy ei elä kosteuden tai lämpötilojen muutosten takia, joten pinnoitteet pysyvät moitteettomassa kunnossa.