Päivitetty 25.10.2011

Kipsilevyn muotoilu kostutettuna

kostutetun levyn muotoilu v.gif

Asenna levyt kosteina suoraan paikoilleen alusrakennetta vastaan. Kostuta levy ensin (kts. kostutusohjeet alla). Nosta kostunut levy suorana paikoilleen ja ruuvaa se aloitusreunasta kiinni. Etene asteittain kuvan esittämällä tavalla.

Kiinnitä levy ruuveilla aina seuraavaan runkotolppaan. Paina taas levy kiinni seuraavaan tolppaan ja ruuvaa paikoilleen jne.

Käytä remonteissa samaa asteittain etenevää tekniikkaa, esimerkiksi kiinnittäessäsi levyä suoraan vanhan kaarevan seinäpinnan päälle.

Jossain tapauksessa saattaa olla paikallaan levyn esinorjistelu esim. muotti-aihiota, rakennustelinettä tai kaarevaa kulmaa vasten.


kostutusohje sqb.gif

Kostutusohjeet

Kostuta levy vedellä vain taivutuksen puristuspuolelta. Älä kastele levyä läpimäräksi. Anna veden imeytyä levyyn. Katso alla olevasta taulukosta levyn kostumiseen tarvittava aika. Kun levyt ovat kuivuneet, niissä ei ole jännityksiä ja niiden lujuus on palautunut alkuperäiselle tasolle.


Minimi taivutussäteet ja kostutusaika

Levytyyppi

Pienin taivutussäde kuivana (mm)

Pienin taivutussäde kosteana (mm)

Kostutusaika (min.)

Gyproc Erikoiskova 13 mm

> 4000

> 1000

90-180

Gyproc Normaalilevy 13 mm

> 3000

> 700

60-120

Gyproc Saneerauslevy 6 mm

> 1000

> 200*

15-30

* Taivutussäteeltään < 700 mm:n kaariosissa 2 kpl Gyproc Saneerauslevyjä.

Taulukossa annetut tiedot ovat ohjeellisia. Levyn taipumisominaisuuksiin vaikuttaa valittu asennustapa, haluttu muoto, levykoko sekä työmaan kosteus ja lämpötila. Kostutusaika on aina työmaakohtainen. Oikea menetelmä löytyy parhaiten kokeilemalla muutamalla levyllä.