Päivitetty 19.09.2016

Rigitone BIG -levyjen asennusohjeet

Rigitone BIG-levyjen valikoima kattaa yhteensä 8 erilaista reikätyyppiä. Näistä kuusi muodostuu erikokoisista pyöreistä rei'istä ja kahdessa reiät ovat neliskanttisia (Q). Kaikki levytyypit ovat suorareunaisia, reunamuoto on A1.

Rigitone BIG-levyjen avulla voidaan luoda suuria, yhtenäisiä saumattomia levypintoja. Levyjen reiät luovat yhdessä levyjen taakse liimatun akustisen huovan kanssa kaikille tiloille hyvät akustiset ominaisuudet. Rigitone-sarjaan ei kuulu reiällisiä tarkastusluukkuja, joten niiden kanssa käytetään Gyprocin vakio metalliluukkuja.

Rigitone asennetaan Gyprocin GK-2 kannatinjärjestelmällä. Järjestelmän ohjeet on Gyproc Käsikirjassa. Huomaa, että levyjä ei kiinnitetä seinään. Reunaliittymäksi seinää vasten jätetään joko avosauma tai elastinen massa. Reunalistaa käytettäessä ei kiinnitetä reunimmaisia levyjä itse reunalistaan, vaan jätetään levyt vapaasti listan päälle. Tällöin kenttä pääsee liikkumaan, eivätkä saumat halkea rakenteiden liikkeestä.

Asennustarvikkeet

Rigitone BIG -levyjen asennukseen käytetään Gyproc GK-2 kannatinjärjestelmää ja levyjen välissä Rigitone-liimaa. Rigitone-liima levitetään liimapistoolilla.

Liikuntasaumat

Liikuntasaumat tulee tehdä 10x10 metrin jaotuksella.

Pintakäsittely

Rigitone BIG-levyt toimitetaan maalaamattomina. Maalaus tehdään ohutkarvaisella telalla, sillä reikiin ja akustiseen huopaan ei saa mennä maalia. Levyjä ei saa ruiskumaalata, sillä se heikentää levyn äänenvaimennusominaisuuksia.

Palo-ominaisuus

Paloluokka A2-s1, d0. Luokitus standardin EN 13501-1 mukaisesti.

Reunamuoto

A1

Käyttöolosuhde

Rigitone BIG -levyjä voidaan käyttää ja asentaa tiloissa, joiden suhteellinen kosteus ei pysyvästi ylitä 70 %.

Mitat

Mitat vaihtelevat levyjen reikätyypin mukaan. Katso kunkin mallin mitat Gyptone Tuoteluettelosta.

Asennusohjeet

GK-2 kannatinlistajärjestelmä Käsikirjan ohjeiden mukaan.
Rigitone BIG-levyjen asennus valmiiseen GK-järjestelmään aloitetaan aina huoneen keskimmäisestä levystä ja levyt asennetaan lyhyet sivut alustan suuntaisesti. Näin kaikki lyhyet sivut tulevat hyvin tuetuiksi.
Ennen levyjen nostamista levynosturilla GK-rankoja vasten levyjen etureunat hiotaan kevyesti hienolla hiekkapaperilla, jotta kartonki ei irtoa liimattaessa. Hiontapöly pyyhitään kostealla kankaalla ennen liiman levittämistä levyn etureunoihin.
Seuraava levy nostetaan ylös hissillä ja sijoitetaan 5-10 mm päähän edellisestä reunasta. Tämän jälkeen levy työnnetään vasten edellistä levyä niin, että levyjen väliin jää vain 0,5 mm. Tämän jälkeen levyt ruuvataan kiinni 170 mm välein. Hyvin asennettuna liima pursuaa saumasta yli ja tämä yli tullut liima voidaan poistaa lastalla jo 15 minuutin kuluttua. Liimapistoolin nokka on suunniteltu oikean liimamäärän työstöön.
Saumat ja ruuvinkannat tasoitetaan ja hiotaan, jonka jälkeen pinta on valmis maalattavaksi. Ruuvinreikien tasoitusta varten Rigitone liimapistoolipaketissa tulee mukana muovinen ruuvinreikiin tarkoitettu työkalu.