Päivitetty 09.11.2017
Pohjois-Karjalan keskussairaalan M-rakennus

Huippumoderni ravintokeskus ja joustavia toimistotiloja Joensuuhun

 

Finnbuild Awards 2016:n Rakenna Viisaasti -palkinnon voittanut Pohjois-Karjalan keskussairaalan uusi M-rakennus Joensuussa sisältää uusimmalla tekniikalla varustetun ravintokeskuksen, henkilöstöravintolan sekä työterveyshuollon ja hallinnon toimistotiloja, auditorion ja kokoustiloja. Muuntojoustavuus, terveellisyys ja turvallisuus ovat kaikessa sairaalarakentamisessa keskeisiä vaatimuksia, joihin rakenneratkaisuilla ja talotekniikalla on kyettävä vastaamaan.

”Aika oli ajanut ohi meidän entisestä ravintokeskuksesta ja päätimme rakentaa uuden. Vanhassa ravintokeskuksessa ja toimistotiloissa oli myös sisäilmaongelmia”, sanoo hankkeen projektipäällikkönä ja päävalvojana toiminut Jari Kuokkanen Tikkamäen palvelut Oy:stä.

Pohjois-Karjalan keskussairaalan M-rakennus

Kuokkasen mukaan tilaaja on asettanut hankkeessa korkeat vaatimukset sekä käytettävien materiaalien ja rakenneratkaisujen että työmenetelmien osalta sisäilman puhtaudelle, ääneneristävyydelle, akustiikalle ja paloturvallisuudelle.

”Monissa rakenteissa toimivimmiksi ovat osoittautuneet Gyprocin, ISOVERin, Weberin ja Ecophonin ratkaisut, mutta valinnat ovat tapahtuneet yhteistyössä suunnittelijoiden ja urakoitsijoiden kanssa. Emme ole itse olleet suoraan yhteydessä materiaalitoimittajiin”, Jari Kuokkanen sanoo. Hänen mukaansa toimisto- ja työterveystilojen ääneneristävyydelle ja akustoinnille on asetettu korkeat vaatimukset myös siksi, että aiemmissa rakennuksissa on todettu ongelmaksi äänten kantautuminen tilasta toiseen. Samoin tarve paloturvallisuuden korostuu tiiviisti rakennetulla alueella.

Gyprocin muuntojoustavia ääneneristysseiniä

Rakennus on melko suuri, sillä sen kokonaiskerrosala on 5900 m2 ja bruttoala 9100 m2 sekä bruttotilavuus 35000 m3. Rakennuksessa haluttiin käyttää erilaisiin tiloihin parhaiten soveltuvia ratkaisuja, joilla saavutetaan kaikki vaaditut ominaisuudet. Potilasasioiden salassapidon vuoksi on tärkeää, että äänieristys toimii hyvin.

Kaikkien toimistohuoneiden ja työterveyshuollon tilojen väliseinät on tehty kevytrakenteisina 48 dB:n ääneneristysseininä ja ne on saavutettu käyttäen Gyprocin levy- ja rankaratkaisuja sekä ISOVER-eristeitä. Kevyet väliseinät tarjoavat myös muuntojoustavuutta tulevaisuutta varten. Väliseinissä on runkona joko 66 tai 95 mm:n Gyproc XR-ääneneristysrangat ja niitä vastaavat tiivisteelliset Gyproc ACOUnomic-kiskot. Rungon molemmin puolin on Gyproc GEK 13 Erikoiskova-levyt ja välissä ISOVERin KL-, KT- tai KOL-eristeet kulloinkin vaadittujen palonkesto- ja ääneneristysominaisuuksien mukaisesti.  

”Auditoriossa on kahden kerroksen korkuinen palo-osastoiva seinä, joka tehtiin kertopuurungolla ja molemminpuolisella kipsilevytyksellä sekä väliin asennetulla villaeristeellä”, rakennesuunnittelijana toiminut Tomi Rautiainen Joensuun Juva Oy:stä sanoo.

Pohjois-Karjalan keskussairaalan M-rakennus

Kaikki materiaalit ovat M1-luokiteltuja

Kohteen vastaava mestari Pekka Knif pääurakoitsijana toimineesta Rakennustoimisto K Tervo Oy:stä pitää hankkeen erityispiirteinä ravintokeskuksen suuren teollisuuskeittiön ja sairaala-alueen korkeita puhtaus- ja hygieniavaatimuksia. Sairaala-alueella ollaan todella tarkkoja rakennusaikaisesta pölystä ja kosteudesta. Kaikki materiaalit ovat M1-luokiteltuja. Suuressa teollisuuskeittiössä ja astianpesulinjastoilla käytetään paljon vettä ja höyryä sekä korkeita ja matalia lämpötiloja, joten kestävien rakenneratkaisujen käyttö ja hyvin toimiva ilmanvaihto ovat tärkeitä sekä rakennuksen pitkän elinkaaren että tilojen terveellisyyden ja turvallisuuden varmistamiseksi.

Sujuvaa ja pitkäaikaista yhteistyötä

Rakennustoimisto K Tervo Oy:llä on toimitusjohtaja Jussi Hämäläisen mukaan ollut käytännössä lähes joka vuosi hankkeita Pohjois-Karjalan keskussairaalan alueella ja sillä on vuosisopimukset Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy:n Gyprocin, Isoverin ja Weberin kanssa, jotka pyrkivät yhteistyössä asiakkaiden kanssa hakemaan kuhunkin käyttökohteeseen parhaiten sopivia kokonaisratkaisuja ja yhdistämään myös kuljetuksia logistiikan tehostamiseksi.

”Yhteistyö on ollut hyvin sujuvaa ja pitkäaikaista. Käytämme paljon myös Ecophonin tuotteita, jotka toimittaa usein meidän yhteistyökumppanimme.”

Yhteensopivia ja testattuja järjestelmiä

Monissa rakenneratkaisuissa useamman Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy:hyn kuuluvan valmistajan tuotteet yhdistyvät yhdeksi yhteensopivaksi ja testatuksi järjestelmäksi.

”Hyvä esimerkki yhteistyöstä ratkaisutasolla on ISOVER-eristeiden käyttö Gyproc-väliseinissä. Ratkaisulla saavutetaan hyvä ääneneristävyys ja helppo muuntojoustavuus, jos sairaalan tilantarpeet tulevaisuudessa muuttuvat”, Jussi Hämäläinen sanoo.

Jussi Hämäläinen korostaa, että sairaalarakentamisessa on kyettävä yhdistämään terveelliset ja turvalliset ratkaisut sekä rakennuksen pitkä elinkaari hyvään muuntojoustavuuteen. Vuonna 1953 rakennettu Pohjois-Karjalan keskussairaala on maan vanhin keskussairaala, ja uudisrakennusten ja peruskorjattavien tilojen on vastattava myös tulevien vuosikymmenien uudistuviin tarpeisiin.

 

Kohteessa käytetyt Gyproc-ratkaisut:

 • Gyproc 13 ERIKOISKOVA kipsilevyt 3500 m2
 • Gyproc 15 PROTECT palonsuojakipsilevyt 130 m2
 • GYPSTEEL ELPR, SK, XR rangat  ja –kiskot 5900 jm  

Perusteet Rakenna Viisaasti -palkinnon antamiselle:

Palkinto jaetaan kohteelle, joka on edistänyt laadukkaasti rakentamista kestävää kehitystä huomioiden.

 

Muut Saint-Gobain -ratkaisut

 • ISOVER RKL-31 Facade, tuulensuojaeristeet 1 000 m2
 • ISOVER KL-32, ISOVER KL-33, kevyet rakennuseristeet 2 500 m2
 • ISOVER KOL, palonsuojaeristeet 700 m2
 • ISOVER FS5, rappauseristeet 2 800 m2
 • ISOVER OL-P, OL-TOP, kattoeristeet 4 200 m2
 • ISOVER CPS JA UPPS putkieristeet 12 000 m2
 • ISOVER CLIMCOVER Roll CR Alu1 IV-lämmöneristeitä 1 000 m2
 • KAHI tiilet ja –harkot 450 m3
 • LECA kevytsora ja –harkot 115 m3
 • VETONIT muuraus-/ erikoismuurauslaastit 9 tonnia
 • WEBER MonoRoc-eristerappausjärjestelmä 65 tonnia