Päivitetty 12.12.2017
Kakola, Turku

Vankilasta asunnoiksi – Kakolanmäki rakentuu kotimaiselle laadulle

 

Kauas Turun silloisesta keskustasta, syrjäiselle Kakolanmäelle, perustettiin vuonna 1853 vankila. Nykypäivän Turussa välimatkaa keskustaan on enää kilometri. Vankilasellien tilalle rakennetaan nyt tasokasta asumista ja palveluita. Seinät rakentuvat Gyproc Habito-levyillä ja suomalaisella työllä.

– Kakolan alueen historiallisiin vankilarakennuksiin tulee 350 asuntoa ja koko Kakolanmäelle vaiheittain noin 1500 asuntoa. Historiallisista rakennuksista säilytetään käytännössä ulkokuoret ja perustukset, ja sisätilat ovat aivan uudet, hallituksen puheenjohtaja, kiinteistöneuvos Olli Ojala Kakola Yhtiöistä sanoo.

Kakola Yhtiöt Oy on 35-vuotias, historiallisten kohteiden uudistamiseen keskittynyt yhtiö. Kakolan keskusvankila- ja lääninvankilarakennuksen asuntorakentamisen lisäksi Kakola Yhtiöt toteuttaa Kakolanmäelle houkuttelevia palveluita, kuten Kaskis-ravintolan yrittäjien uuden Kakolanruusu-ravintolan ja maan alle louhitun kylpylän.

– Meillä on tapana muuttaa yhtiön nimeä, kun teemme erityisen nimekästä kohdetta. Olemme käyttäneet Gyproc-tuotteita jo kauan kohteissamme. Kipsilevy sopii tähän miljööseen ja antaa tasalaatuisen lopputuloksen. Käytämme sitä kaikissa sisäseinissä ja -katoissa Kakolanmäen asunnoissa, Ojala sanoo.

 

Kakola, Turku

Työtä ja tuotteita Suomesta

Kakola Yhtiöiden toimintaperiaatteena on suosia hankkeessa suomalaisia tuotteita ja suomalaista työtä.

–Gyprocin ja muiden Saint-Gobainin tuotteiden valinnassa painoi paljon se, että yhtiö toimii Suomessa paikallisesti ja myös tuotteiden valmistusta on Suomessa. Lisäksi arvioimme kumppaniemme halua vastata tarpeisiimme pitkäjänteisesti. Saint-Gobainin kohdalla tätä ei tarvinnut epäillä, sillä olemme toimineet jo kauan yhdessä aiemmissa hankkeissa, Ojala sanoo.

Kakolan asunnoissa voi nähdä jäänteitä vankilamenneisyydestä mutta varsinaisia selliseiniä jää paikoilleen vain vähän. Siksi myös väliseinätyötä on paljon. Huonejaot sovitetaan moderniin elämään.

– Sellit ovat niin pieniä, että nykyaikaista päämakuuhuonetta tai olohuonetta niistä on vaikea saada. Ne sopivat vaikkapa työhuoneeksi tai muuhun vastaavaan käyttöön ja joitakin on jätettykin osaksi uusia asuntoja, Ojala kertoo.

 

Historia näkyy yksityiskohdissa

– Rakennamme ylittäen viranomaisten vähimmäismääräykset. Käytämme Gyproc-tuotteiden valmistajan laatimia ääni- ja paloeristysohjeita mutta aina yli minimitason: se tarkoittaa tukevampia rakenteita ja suurempia eristemääriä, Ojala kuvailee.

Gyproc Habito tarjoaa tavanomaista kipsilevyä merkittävästi paremman ripustuslujuuden ja iskunkestävyyden, joten sisustajat voivat kiinnittää seiniin myös naulakon tai hyllyn.

– Joitakin jäänteitä vankilahistoriasta säilytetään, esimerkiksi saunoihin on jätetty vanhat sellinikkunat kaltereineen. Ikkunakaltereita on siirretty myös porrashuoneiden yksityiskohdaksi. Muitakin vanhoja osia on säilytetty sellaisenaan yleisissä tiloissa, Ojala sanoo.

Ensimmäiset asukkaat muuttavat Kakolaan vuoden 2017 lopulla.

 

Faktat pinossa: Kakolan vanhan vankila-alueen uudistaminen

  • Vuosina 1853–1911 rakennetun Turun keskusvankilan ja lääninvankilan muuntaminen asunnoiksi sekä liiketiloiksi
  • Yhteensä 350 asuntoa, 40 000 kerrosneliötä
  • Gyproc -levyjä käytössä kaikissa uudelleen rakennettavissa sisäseinissä ja alaslasketuissa katoissa
  • Gyproc Habitoa käytetään huoneistojen väliseinäratkaisuissa
  • Moderni talotekniikka, mm. kaukokylmä, sprinkleröinti
  • Asumisen lisäksi mm. ravintola, leipomo, panimo, maanalainen kylpylä, funikulaari
  • Taatusti Suomen murtovarmimmat varastotilat: asuntokohtaisia varastokomeroita on tehty pienimpiin, niin sanottuihin yöselleihin, joiden alkuperäiset ovet on säilytetty
  • Toteuttaja Kakola Yhtiöt Oy
Kakola, Turku
Kakola, Turku
Kakola, Turku