Päivitetty 28.05.2015

Selkeitä levylinjoja uudella Gyptone D2 akustisella piilokiinnitysratkaisulla

Gyptone D2 akustinen piilokiinnitysjärjestelmä

Tämä juttu on julkaistu Prointerior-lehdessä 2/2015.

Gyproc lanseeraa uuden Gyptone D2 -piilokiinnitysjärjestelmän keväällä 2015. Tuotteen tavoitteena on auttaa suunnittelijoita ja samalla myös loppukäyttäjiä tiloissa, joissa halutaan nauttia selkeistä levylinjoista menettämättä avattavuuden etuja.

”Akustiikkalevyjä totuttu näkemään erilaisissa julkisissa tiloissa ja niiden suunnittelun toiveena on aina ollut huomaamaton rakenne. T-listat on haluttu saada piiloon ja silloin ainoa hyväksi havaittu tapa on piilokiinnitysjärjestelmä”, toteaa Gyptonen myyntipäällikkö Markku Itänen. Gyprocin uusi D2 -piilokiinnitysjärjestelmä pitää huolen, että toive toteutuu. Gyptone D2 -levyissä on urat, joiden avulla levyt kiinnittyvät T-listajärjestelmään. ”Aiemmin tämä kiinnitysratkaisu, nimeltään D1, oli toteutettu levyjen taakse kiinnitetyillä raudoilla. Uusi ratkaisu on aiempaa kevyempi ja siten avattavuus ja myös asennettavuus helpompia”, Itänen kuvailee.

Levyt ovat edelleen moduulikokoa 600 x 600 mm ja levyjen paksuus on 12,5 mm. Uusia Gyptone D2 -levyjä on saatavilla kaikilla tutuilla reikämuodoilla sekä myös täysin sileänä mallina. Kaikissa rei’itetyissä Gyptone-tuotteissa on taustapinnalle kiinnitetty akustinen huopa, joka vaimentaa ääniä tehokkaasti esimerkiksi korkeissa huonetiloissa. Tehdasmaalattujen levyjen kiiltoaste on 5-9, antaen tilaan hyvää valonheijastavuutta ja käyttäjälle helppohoitoisuutta (sävy vakiovalkoinen NCS 0500). Järjestelmään kuuluvan T-listajärjestelmän nimi on T-24 Cross-lock Unipro, joka koostuu Cross-lock -kannatinlistoista ja lukituskappaleista, ripustin-osista ja T-24 kulmalistoista.

Akustiikka edellä

Monipuolisilla akustiikkalevyillä on kasvavaa kysyntää sisustuspuolella. Tässä yhteydessä akustiikalla tarkoitetaan kaikkia äänen ominaisuuksia tilassa – akustiikkaahan voidaan määritellä esimerkiksi puheenymmärrettävyydellä, jälkikaiunta-ajalla tai taustamelutasolla.
”Akustiikka on aina ollut merkittävä alakattomateriaalien valintakriteeri ja nyt siitä on tullut myös sisäilmaston tärkeä laadun kuvaaja”, summaa Itänen. Itäsen mukaan sopiva akustiikka on riippuvainen siitä, mihin kyseistä tilaa käytetään ja siten suunnitellun akustiikan tulee soveltua juuri kyseisen tilan käyttöön. Tilan akustisten olosuhteiden on oltava sopusuhteessa myös tilan kokoon, ettei esimerkiksi liika vaimennus syö puhe-energiaa, jolloin liian pieni äänitaso voi haitata puhumista tai esiintymistä. Akustiikkaan liittyen puhutaan usein absorptiokertoimista eri taajuuksilla. Tarkemmat vaimennusominaisuudet määräytyvät monen asian summana, kuten esimerkiksi käytetyn vaimennuspinta-alan, reiän koon, alaslaskun, taustavaimennuksen ja rei’itysalan perusteella. ”Monissa tapauksissa onkin suositeltavaa käyttää Gyptone-levytyyppiä, joka toimii vaimentavasti laajalla taajuusalueella 125 – 4 000 Hz.”

Unohtamatta sisäilmastoa

Tilojen suunnittelussa on lähtökohtaisen tärkeätä, että VOC-lähteisiin vaikutetaan jo tuotteita ja materiaaleja valittaessa. Kaikki Gyptone-tuotteet ovat tämän suhteen vahvassa asemassa, koska ne ovat luonnonainepohjaisia eivätkä siten vaikuta haitallisesti ympäristöönsä. Sisäilmastoa
parantaakseen Gyproc on ottanut suurimpaan osaan Gyptone-tuotteista mukaan Activ’Air -ominaisuuden, joka testatusti vähentää sisäilman formaldehydipitoisuuksia. Tästä on käyttäjän kannalta hyötyä erityisesti silloin, kun uusia vastavalmistuneita tiloja otetaan käyttöön heti valmistumisen jälkeen.

Rakennustietosäätiö on hyväksynyt Gyptone-akustiikkalevyt pintamateriaalien parhaaseen päästöluokkaan M1. Kaikki Gyptone-alakattolevyt ovat CE-merkittyjä ja niiden EPD-arvot löytyvät myös Gyptonen www-sivuilta. Itäsen mukaan Gyptone D2 -ratkaisut sopivat monenlaisiin tiloihin
sisustuselementtinä, sillä ilmettä voidaan muokata reikämuotoja vaihdellen ja reunakaistoja hyväksikäyttäen.

Vaivaton huolto

Gyptone-levyjen hoitamisesta Itänen toteaa, että levyjä tulisi imuroida pehmeällä harjasuuttimella säännöllisesti – ja myös avattavien levyjen taustapinnat voidaan tarvittaessa imuroida. ”Tahrat voidaan puhdistaa kostealla sienellä ja miedolla yleispuhdistusaineella”, hän vinkkaa.
Lisäksi levyt ovat asentajan ja käyttäjän kannalta kevyitä käsitellä, sillä paino on vain noin 9 kg m2. ”Avattavan alakaton käyttöetu on juuri siinä, että katon takana olevaan talotekniikkaan on helppoa päästä käsiksi”, Itänen muistuttaa.