Päivitetty 31.10.2011

Gyproc sisäkatot

Gyproc Sisäkattojärjestelmät sisältää useita eri rakennevaihtoehtoja. Kattopinnat voivat olla vaakasuoria ja tasaisia tai kaltevia ja taivutettuja. 

Tukirakenteet voivat olla tyyppiä

  • Alaslaskettu 
  • Kantava 
  • Rakenteellinen väli-/yläpohja 

Sisäkattorakenteet voivat vaikuttaa usealla tavalla väli-/yläpohjan ominaisuuksiin

  • Parantaa ääneneristystä 
  • Vaikuttaa paloluokitukseen 
  • Madaltaa huonetilaa 
  • Luo asennustilan alakatto-onteloon 
  • Vaikuttaa kattopinnan visuaalisuuteen 

Ääneneristyksen paraneminen: Alaslaskettu katto parantaa ääneneristystä parhaiten, kun käytetään mahdollisimman harvoja kiinnityspisteitä välipohjaan, mahdollisimman suurta alakaton ontelotilaa (min. 100 mm), väh. 45 mm mineraalivillaa ontelotilassa, kahta 12,5 mm Gyproc-kipsilevyä ja huolellista ääniteknistä tiivistystä liittymärakenteisiin. 

Sisäkattoverhouksessa toisiokannattajina käytetään väh. 48 mm puukoolausta k 600, mineraalivillaa 50 mm, Gyproc Jousirankoja k 400 mm ja kahta 12,5 mm Gyproc-kipsilevyä. Gyproc Erikoiskova ja Protect F -kipsilevyillä saavutetaan suuremman neliöpainon ansiosta parempi ääneneristys kuin Gyproc Normaali-levyllä.


Järjestelmäkuvaus

Sisäkatto tehdään 12,5 mm Gyproc-kipsilevyistä. Tietyissä paloluokissa levytyksenä on 15,4 mm Gyproc Protect F tai Protect F Ergo. Tällöin Protect F -levyt tulee aina asentaa pintalevytykseksi, sillä sen paloteknisten ominaisuuksien vuoksi se suojaa takana olevia rakenteita pidempään.

Käyttämällä Gyproc Planum -levyjä Gyproc Normaali -levyn tilalla pintaan tulevana levytyksenä saavutetaan paras lopputulos sisäkattopintojen tasoituksessa, koska kaikki levysaumat saadaan silotettua pinnan tasoon. Sisäkattoverhouksena, asennettuna suoraan rakenteelliseen välipohjaan, voidaan käyttää myös Gyproc Paneeli ja Lyhytpaneeli -kipsilevyjä, kun rakenteella ei ole paloluokitusta. Niissä on näkyviin jäävät V-muotoiset viistetyt reunat, joita ei tasoiteta. Näin pintakäsittelyjen kustannukset jäävät alhaisiksi. Rakenteiden liikkumisesta aiheutuvat hiushalkeamat jäävät piiloon V-saumaan. 

mallikuva referenssit list3.jpg